Hlavní obsah

Pobřežní hlídka zachránila mladíky. Poprvé jen za pomoci dronu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská pobřežní hlídka má za sebou zákrok, při kterém si záchranáři nenamočili ani palec u nohy. Poprvé v historii totiž lidské životy zachraňoval v oceánu pouze dálkově ovládaný dron. Pomocí bezpilotního letounu záchranáři dokázali dvěma chlapcům shodit zachranné zařízení, když se sami k topícím nedokázali kvůli vysokým vlnám dostat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron zachránil život dvěma surfařům (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Pobřežní hlídka zasahovala ve čtvrtek dopoledne místního času u pláže v Lennox Head, zhruba 800 kilometrů severně od Sydney. Dva mladíci ve věku 16 a 17 let plavali na surfech mimo vyznačený bezpečný prostor a kvůli silným vlnám se nemohli dostat na břeh. Od pobřeží byli v tu chvíli zhruba 700 metrů.

Naštěstí pro ně na pláži zrovna trénovali záchranáři s dronem, který má být určen právě pro takové případy. Z cvičení se tak rázem stala „ostrá“ záchranná akce. Kvůli velkým vlnám bylo nemožné, aby se členové pobřežní hlídky dostali k chlapcům včas.

Proto vyslali dron, který se během sedmdesáti vteřin dostal až nad mladíky. Záchranáři z něj pak shodili samonafukovací záchranné zařízení, které přistálo hned vedle mladíků. Ti se díky němu dokázali nakonec v pořádku dostat na břeh. Oba byli vyčerpaní, ale nezranění.

Budoucnost pobřežní hlídky je v dronech

„Ještě nikdy předtím nebyl dron použit k záchraně,“ uvedl John Barilaro, zástupce premiéra státu Nový Jižní Wales, ve kterém se pláž nachází.

Austrálie se rozhodla masivně zainvestovat právě do takovýchto technologií – každým rokem se totiž u australských břehů utopí téměř 300 lidí ročně. Jen za léto v sezóně 2017/2018 (v Austrálii je léto během naší zimy) se dosud utopilo na čtyřicet lidí.

Od dronů, jejichž použití Austrálie testuje od loňského prosince, si vláda slibuje snížení počtu obětí i nákladů na záchranu. Díky dronům mají záchranáři z výšky kolem šedesáti metrů velice dobrý přehled o situaci a čas na záchranu, kterého topící se lidé moc nemají, se výrazně zkracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám