Hlavní obsah

Po té vodce oslepneš, řekl jí prodavač. Ráno se probudila s poškozeným zrakem

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chesterfieldu

Když si mladá Britka Lauren Plattsová kupovala levnou láhev vodky z večerky, prodavač ji varoval, že "po tomhle matroši oslepne". Dívka to brala jako vtip a láhev vodky za šest liber (asi 180 korun) si stejně koupila. Další den se už probudila s neskutečnou migrénou, nevolností, ale hlavně i rozmazaným zrakem. Obtíže s viděním jí už zůstaly.

Článek

Trochu jako černý vtip působí příběh 21leté Britky Lauren Plattsové, která požila třetinu láhve průmyslového alkoholu zamaskovaného jako vodka. Dívka má nyní opodstatněné obavy, že si zničila svůj zrak na celý život. Dva měsíce poté, co k této události došlo, má stále rozmazaný zrak a pravidelně ztrácí schopnost periferního vidění.

Policie na tento případ již reagovala vydáním série varování. Jen velmi těžko však může podobným případům zabránit. Ve Velké Británii je totiž obrovská poptávka po levném alkoholu, zejména pak ve studentských oblastech. To samozřejmě vede k dramatickému nárůstu černého obchodu s alkoholem, který je navíc mnohdy nebezpečný.

Láhve s pančovaným alkoholem často obsahují místo ethanolu lidskému organismu škodlivější methanol, který může vážně porušit optické nervy. Platssová, studentka sheffieldské univerzity, si láhev zakoupila v listopadu v jedné večerce.

Může přijít o řidičský průkaz

"Prodavač mi tu láhev podal a řekl mi, že z toho alkoholu oslepnu. Zasmála jsem se. Teď už se ale nesměju," řekla dívka, která vypila asi třetinu láhve, když alkohol smíchala s limonádou. Poté se šla bavit do klubu v Chesterfieldu.

"Probudila jsem se s tou nejhorší migrénou, jakou jsem kdy měla. Zvracela jsem a nemohla jsem v sobě vůbec nic udržet. Z postele jsem nedokázala vstát celé dva dny. A nic se nezlepšovalo. Zrak jsem měla rozmazaný a ztrácela jsem periferní vidění. Je to fakt děsivé, když se vám to stane během řízení, ale i pouhého přecházení silnice," uvedla dívka, které hrozí, že přijde kvůli zdravotním obtížím o řidičský průkaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám