Hlavní obsah

Po horolezcích zůstávají tuny výkalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Čtyři tuny exkrementů po sobě zanechalo na nejvyšší americké hoře Aconcaguě 4 500 horolezců, kteří na ni šplhali v posledních dvou měsících. Od poloviny loňského listopadu do poloviny letošního ledna návštěvníci jihoamerické velehory vyprodukovali celkem 6,5 tuny odpadků, z nichž ale jen 2,5 tuny tvoří běžný odpad.

Foto: zámek Loučeň

Igráček

Článek

"Zbytek jsou lidské výkaly," upřesnilo vedení odboru přírodních zdrojů argentinské provincie Mendoza, v níž se 6959 metrů vysoká Aconcagua nachází.

Sběr tělesných odpadků je organizován tak, že každý horolezec dostane od správy parku plastové pytlíky, do nichž vykonává svou potřebu. Sáčky se pak všudypřítomným chladem zmrazí a návštěvníci je snesou do základních táborů do speciálních kontejnerů.

Počasí umožnilo operaci zintenzívnit

Jakmile se kontejnery naplní, vrtulníky je přepraví do níže položených přístupnějších míst, kam už mohou dojet kamióny, které převezou odpad do továrny na zpracování nedaleko provinční metropole (asi tisíc kilometrů západně od Buenos Aires).

Během poslední úklidové operace snášely dva vrtulníky kontejnery plné lidských výkalů z hory po dva dny. "Jelikož je dobré počasí a máme nahoře personál, zintenzívnili jsme očistnou operaci," uvedl zástupce národního parku Aconcagua Paulo Perello.

Během 15 dnů, které každý horolezec v průměru na hoře stráví, vytvoří tři kilogramy odpadků a deset deka fekálií denně. Běžný odpad, jejž obvykle tvoří "plechovky, papír, hliník, umělá hmota a zbytky jídla", schraňují sami horolezci v očíslovaných pytlích, které jsou povinni při sestupu odevzdat.

"Kdo povinnosti nedostojí, musí zaplatit pokutu 100 pesos (v přepočtu asi 920 korun)," upozornil Perello.

Související témata:

Výběr článků

Načítám