Hlavní obsah

Plzeňský učitel si splnil sen. Bude preparovat kostru jediné teplokrevné ryby na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Preparátorovi a sběrateli zvířecích lebek Pavlu Zuberovi (49) z Plzně se nyní splnil sen. Od svého dlouholetého kamaráda Ladislava Bušty získal k preparaci jednoho z nejpodivuhodnějších mořských živočichů – leskyni skvrnitou. Jde o jedinou plně teplokrevnou rybu na světě, která svým vzhledem patří mezi nejzajímavější. Jedinec vážící přes 50 kilogramů tento týden dorazil do České republiky z Nového Zélandu, kde byl uloven.

Preparátor ryb Pavel Zuber Video: Archiv Pavla Zubera

 
Článek

„Je to největší leskyně, která kdy byla do ČR dovezena vcelku. Dohledal jsem, že na světě existují pouze tři její vypreparované kostry, z toho dvě jsou staré a jedna nepovedená,“ neskrýval radost plzeňský učitel biologie. Práce mu vzhledem k velikosti ryby potrvá asi půl roku.

„Po odstranění masa rozdělím kostru na několik částí a po vypreparování ji dám zase dohromady. Komplikovaná bude především hlava, leskyně má totiž oproti ostatním rybám extrémně vyvinutou kost, kterou jsou břišní ploutve připojeny k lebce,“ uvedl dále Zuber, který má ve své sbírce například 2,5 metru dlouhého mečouna nebo 90 kilogramového halibuta.

Esteologické preparaci se Zuber věnuje už 25 let. „V posledních letech se soustředím na rybovité obratlovce. Mám přes pět stovek rybích lebek a několik celých koster. Nevím o tom, že by ve světě existovala větší soukromá sbírka vyjma muzeí,“ uzavřel sběratel s tím, že by se rád se svými exponáty pochlubil před širokou veřejností.

Na to, že leskyně je teplokrevní rybou, přišli vědci nedávno. Dva američtí biologové v roce 2015 u jednoho z čerstvě ulovených exemplářů zjistili, že teplota ryby byla o pět stupňů vyšší než mořská voda. Při dalším zkoumání zjistili, že si teplo vyrábí pohyby prsních ploutví a pomocí složitého systému tepelné výměny v cévách si dokáže udržet tělesnou teplotu vyšší, než je okolní prostředí. Maso z leskyně je také vyhlášenou pochoutkou.

Vědci objevili první teplokrevnou rybu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám