Hlavní obsah

Plzeňská zoo má problém. Mezi šimpanzi to skřípe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Takové malé psychologické drama. Čtyři ženské, z toho dvě sestry, z nichž jedna má navíc malou dceru, bojují o moc a žijí s respektovaným chlapem. Ten náhle zemře. Nahradí ho jiný, ale dámám je spíše pro smích. A přitom musí zůstat spolu. Co s tím?

Foto: Zoo Plzeň Kateřina Misíková

Siri, pětatřicetiletý šimpanzí samec z plzeňské zoo, si potřebuje zvednout sebevědomí.

Článek

Těžká věc, obzvláště když nejsme na divadle ani v reality show, ale v zoologické zahradě, konkrétně v Plzni. A nejde o lidi, nýbrž o tamní skupinu šimpanzů. Problémy tady začaly, když uhynulého „alfa samce“ Baska loni v srpnu nahradil jeho starší bratr Siri, který přijel z Krakova.

„Je spíše měkčí, bojácnější, hodný. A holky to prostě vědí, vycítí slabost,“ řekla Právu Lenka Václavová, zooložka plzeňské zahrady. Holky, to jsou outsider Brigitta, sestry Zizwa a Zedonja s dvouletou dcerou Cailou a razantní Maria.

„Maruška je nejvýše postavená a ty dvě sestry zase dokážou udělat velice silnou partu,“ připomněla zooložka.

V olomoucké zoo uhynul lev Šimon

Domácí

Do toho přijel Siri, kterého sice krakovské ošetřovatelky docela protežovaly, ale už u tamních šimpanzů si moc respektu nezískal. Jeho adaptace do plzeňské tlupy tudíž dává ošetřovatelům zabrat.

S Brigitte to klape

„Nefunguje to tak, že máte samice, přidáte k nim samce, a ty ženské jsou z něj nadšené. Pokud poznají, že není dost silný, aby převzal vedoucí úlohu, dají mu to patřičně znát. Agresivitou nebo ignorováním,“ podotkla Václavová.

„Nic tak složitého jsme tady ještě neměli. Původně jsme si mysleli, že spojování Siriho se skupinou potrvá několik měsíců. Tak tenhle optimistický výhled jsme už dávno překonali, žádný termín teď nechci ani odhadovat,“ dodala.

Když se nový samec v Plzni o samotě rozkoukal, dali k němu Brigitte, nejslabší článek tlupy.

Zavírá pátá nejstarší zoo na světě. Pandemie byla posledním hřebíčkem do rakve

Koktejl

„Siri potřebuje postupně zvednout sebevědomí, proto jsme začali od Brigitte. Společně fungují bez problémů,“ připomněla zooložka. ¨

Jenže pokus začlenit samce do celé skupiny nevyšel. „Maruška a obě sestry mu daly dost tvrdě najevo, že pro ně nepředstavuje dominantního jedince. Tak jsme se vrátili zase na začátek, spojili Siriho jen s Bri­gitte a pak k nim přidali Zedonju s malou, aby se zpřetrhaly vazby mezi sestrami. Maria a Zizwa zůstávají zvlášť,“ řekla Václavová.

To trvá doposud. Obě skupinky jsou nově umístěné alespoň tak, aby se slyšely přes chodbu. Návštěvníci uvidí čtveřici za sklem, zbývající dvě samice jsou v zázemí. „Do venkovního výběhu si netroufneme šimpanze pustit, možná tam nebudou ani v létě. Čas nás netlačí. Tedy zatím,“ upřesnila Václavová.

Šimpanzi v zoo skákali radostí, když viděli ošetřovatele z mládí

Koktejl

Zdejším dospělým lidoopům je od osmadvaceti do jednačtyřiceti let. „Jsou v nejlepším věku, někteří ale spíše už u jeho konce,“ uvedla zooložka. To platí pro Siriho, Brigitte a Mariu, přičemž jde o šimpanze patřící k vzácnému poddruhu, u kterého je nesmírně důležité, aby se podařilo odchovat mláďata.

„Už je asi jen sedmnáct samic tohoto poddruhu schopných rozmnožování a deset samců. V naší zoo tedy máme prakticky deset procent dotčené populace,“ uzavřela Václavová.

Reklama

Výběr článků

Načítám