Hlavní obsah

Pláž v Tasmánii se v noci rozzářila do modra

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako ve snu se mohli cítit lidé, kteří se v sobotu octli na jedné pláži na severu australské Tasmánie. Voda tam totiž měla jasně modrou barvu. Elektrizující záři způsobily mikroskopické organismy nacházející se ve vodě.

Foto: Brett Chatwin

Modrá záře na tasmánské pláži.

Článek

Snímky pláže nacházející se v oblasti Preservation Bay zveřejnil fotograf Brett Chatwin, který měl to štěstí, že byl ve správný čas na správném místě.

„Nevím, jestli to byla jen jednorázová záležitost, nebo jestli se to bude opakovat. Další noc už to tam totiž nebylo,“ napsal fotograf na svém facebookovém profilu.

Foto: Brett Chatwin

Vodu zbarvily do modra mikroskopické organismy.

K tomuto jevu dochází, když mikroskopické vodní organismy, označované také jako fytoplankton, v rámci obranného mechanismu vyzařují světlo, uvedl web BBC News.

„Je to jako alarm proti zlodějům. Něco vás chce sežrat, tak se rozzáříte a tím to zastrašíte,“ uvedl pro BBC botanik Gustaaf Hallegräff.

Foto: Brett Chatwin

Pro člověka to není nebezpečné, u některých lidí ale může dojít k podráždění kůže.

Nejde o nic jedovatého, u některých lidí však může v případě, že by se vydali do vody, dojít k podráždění kůže.

Na severu Tasmánie se podle místních tento jev vyskytl poprvé, z předloňska ho však pamatují na jihu ostrova, kde se objevil na okraji města Hobart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám