Hlavní obsah

Piloti z kabiny natočili silné výboje Eliášova ohně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilotům z floridské letecké základny se podařilo za letu natočit dramaticky vypadající výboje takzvaného Eliášova ohně. I když vypadá nebezpečně, ve skutečnosti je tento jev prakticky neškodný.

Piloti zachytili silné výboje Eliášova ohněVideo: Reuters

 
Článek

Lidé i úřady na západním pobřeží Floridě se od začátku týdne připravovali na příchod hurikánu Idalia a kvůli tomu zamířili do vzduchu i piloti z MacDillovy letecké základny v Tampě. Přitom narazili na nezvyklý úkaz.

„Během evakuace zaznamenala 50. letka oheň svatého Eliáše. Meteorologický jev, při němž se v elektrickém poli v atmosféře vytváří zářící plazma,“ cituje agentura Reuters vyjádření floridské letecké základny.

Ačkoliv záběry z kokpitu vypadají dramaticky, je Eliášův oheň prakticky neškodný. Jde o vybíjení silného statického náboje, který se kumuluje na hrotech či vyvýšených místech na zemi. Náboj vzniká třením různých materiálů, a tak se Eliášův oheň často vyskytuje v blízkosti bouří, kdy dochází ke značnému pohybu vzduchu, jenž se tře o objekty na zemi.

Název tomuto jevu dali námořníci podle svého patrona svatého Erasma (také Elma, česky Eliáše nebo Erazima). Výboje totiž čas od času pozorovali na lodních stožárech a považovali je za dobré znamení.

Do ikonické torontské věže udeřil blesk

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám