Hlavní obsah

Petra Němcová se stala čestnou velvyslankyní Haiti

Právo, aa
Port-au-Prince

Haitská vláda slavnostně jmenovala českou topmodelku Petru Němcovou čestnou velvyslankyní země. Prezident Michel Martelly a premiér Laurent Lamoth jí titul udělili jako ocenění za charitativní práci ve prospěch Haiti, kterou vykonala prostřednictvím své neziskové nadace Fond šťastných srdcí (Happy Hearts Fund).

Foto: Profimedia.cz

Petra Němcová

Článek

Stejný titul jako česká kráska mají další dvě celebrity - hiphopový muzikant Wyclef Jean a americký oskarový herec a režisér Sean Penn (51). Ten je podle bulváru staronovým partnerem o 19 let mladší Němcové, která teprve před měsícem pustila k vodě britského herce Jamieho Belmana.

Se Seanem Petra krátce chodila už v roce 2008, nyní ale byli spolu na filmovém festivalu v Cannes a poté strávili několik společných dní v mexickém letovisku Cabo San Lucas.

Jedinečná žena za jedinečnou zemi

Při vánočním tsunami v roce 2004 Němcová ztratila svého partnera Simona Atleeho a sama utrpěla velmi těžká zranění. Tragédie ji nezlomila a ještě před svým uzdravením založila nadaci na pomoc dětem a výstavbu škol. Zřejmě právě proto si ji Martelly, v hudebním světě známý jako Sweet Mickey, vybral za představitelku své v mnoha směrech unikátní země.

Na ostrově Hispaniola, kde Haiti leží, založil Kryštof Kolumbus v roce 1492 první osadu v Novém světě. Později bylo Haiti nejbohatší kolonií Latinské Ameriky, stalo se první nezávislou zemí kontinentu, a je jedinou na světě, kde zvítězilo povstání otroků. Nyní však patří k nejchudším na západní polokouli. Po desetiletí jím zmítá politická nestabilita a předloni tam devastující zemětřesení zabilo přes 200 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám