Hlavní obsah

Pavouci a hmyz. Univerzita varuje studenty před četbou Draculy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdálo by se, že u hororů varování před děsivým obsahem není potřeba, vyplývá to už koneckonců ze samotné definice tohoto uměleckého žánru. Nicméně na univerzitě Greenwich jsou jiného názoru. A pod drobnohled se dostal hned jeden z nejslavnějších, Dracula od Abrahama („Brama“) Stokera.

Foto: Columbia Pictures

Gary Oldman jako Dracula

Článek

Dílo, které vyšlo roku 1897 a je považováno za ikonu moderního hororu, se dočkalo během 20. století mnoha filmových zpracování. Na upírskou tématiku navázala celá řada autorů a autorek hororové a fantastické literatury. Dílo se nyní dočkalo revize.

Studenti anglistiky na britské univerzitě Greenwich jsou před čtením románu varováni, že se v něm objevují prvky nadpřirozena. Ti, kteří se bojí pavouků a hmyzu, jsou upozorněni, že i to se v románu objevuje. A v neposlední řadě jsou studenti upozorněni, že je dílo misogynní.

Za obzvlášť choulostivou je označena scéna, kdy Draculův služebník Renfield pojídá hmyz v sanatoriu, kde je zavřený. Scéna je označena jako týrání zvířat.

Takzvané trigger warning, tedy upozorňování na potenciálně citlivý obsah, bylo na žádost studentů zavedeno na univerzitě Greenwich v roce 2021. I v současné době má řadu odpůrců i zastánců. Na jedné straně jsou zejména někteří učitelé přesvědčeni, že studenti jsou dospělí a dost psychicky odolní, aby mohli číst například horory bez varování. Na straně druhé si zejména studenti pochvalují, že jim varování umožní připravit se na čtenářskou zkušenost, která by jim bez upozornění mohla způsobit úzkost.

Knihy vás mohou urazit, varuje univerzita studenty. Hlavně pozor na Orwella a Becketta

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám