Hlavní obsah

Paul McCartney se po půl století shledal s ukradenou baskytarou. Pomohla nevšední pátrací akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský hudebník a skladatel Paul McCartney, který se proslavil jako zpěvák a baskytarista legendární skupiny The Beatles, se po více než půl století shledal se svým nástrojem ukradeným neznámým pachatelem z dodávky v Londýně.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukradená baskytara Paula McCartneyho

Článek

Jde o baskytaru od německé firmy Höfner, již McCartney použil mj. při nahrávání hitů jako Love Me Do, She Loves You nebo All My Loving a kterou si koupil jako teenager v roce 1961 v Hamburku za 30 liber, informoval server BBC.

V noci 12. října 1972 mu ji ale někdo v londýnské čtvrti Notting Hill ukradl z korby auta, které přepravovalo nástroje a aparaturu. Od té doby McCartney baskytaru pohřešoval.

Nyní se ji podařilo znovu objevit díky rozsáhlému pátracímu projektu Lost Bass Search (Hledání ztraceného basu), který loni na přání dnes již 81letého McCartneyho spustil německý výrobce.

Obraz namalovaný všemi čtyřmi členy Beatles se prodal za 40 milionů

Koktejl

Organizátorům pátrací akce se sešly desítky podnětů, z nichž se jeden ukázal být jako žhavá stopa. Podle zmíněného svědectví byla baskytara prodána nejmenovanému majiteli hospody v oblasti britské metropole.

Poté prý putovala dále, až skončila na půdě jednoho řadového domu v jižní Anglii. Jeho majitel pátrací projekt zaregistroval, načež si uvědomil, jakou cennost doma zřejmě má.

Obrátil se na organizátory, kteří následně potvrdili pravost nástroje. Baskytara je po desetiletích v zachovalém stavu a má i originální pouzdro. Bude ale potřebovat jisté úpravy, aby ji bylo možné opět použít k hraní.

„Po loňském spuštění projektu Lost Bass Search byla Paulova baskytara Höfner 500/1 z roku 1961, která byla ukradena v roce 1972, vrácena. Její pravost ověřila firma Höfner a Paul je neuvěřitelně vděčný všem, kteří se na znovunalezení nástroje podíleli,“ uvedl zpěvákův mluvčí.

Navrácený nástroj zatím nikdo oficiálně neoceňoval. Tým pátracího projektu se ale domnívá, že by měla větší hodnotu než dosud nejdražší kytara, která byla kdy prodána – kytara amerického hudebníka Kurta Cobaina. V aukci před čtyřmi lety vynesla šest milionů dolarů (142 mil. Kč).

Britská pošta vydá sadu známek se zpěvákem Paulem McCartneym

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám