Hlavní obsah

Obraz namalovaný všemi čtyřmi členy Beatles se prodal za 40 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přepočtu 40,4 milionu korun zaplatil nový majitel za obraz, pod nímž jsou podepsáni všichni čtyři členové britské skupiny The Beatles. Dílo, které vzniklo v červenci roku 1966 na hotelovém pokoji v Tokiu, v aukci téměř třikrát překonalo původně odhadovanou prodejní cenu.

Foto: Profimedia.cz

Obraz namalovaný všemi čtyřmi členy Beatles

Článek

Dílo nemá žádný oficiální název, ale obvykle se označuje jako Images of Woman (Obrazy ženy). Vychází to z dojmu japonského novináře, jenž v osmdesátých letech nabyl dojmu, že obraz znázorňuje ženské genitálie. S největší pravděpodobností však jde o zcela abstraktní obraz, a proto se mu někdy také říká jednoduše pouze Tokijský obraz.

Plátno vzniklo v červenci roku 1966 na pokoji 1005 tokijském hotelu Hilton, kde byli členové kapely nuceni setrvat, protože se místní úřady obávaly o jejich bezpečnost. Před hotelem se totiž shromáždily nejen davy nadšených fanoušků, ale byli tam také nacionalisté, kteří skupině vyhrožovali. Vadilo jim, že se koncert Beatles uskuteční ve svatostánku bojových umění, slavné hale Budokan.

Aby se hudebníci zabavili, přinesl manažer Brian Epstein na pokoj malířské potřeby a doprostřed plátna postavil lampu. John, Paul, Ringo a George pak každý začali malovat v jednom rohu a upomínkou na lampu je prázdný kruh uprostřed, kde se nakonec objevily pouze podpisy.

Obraz později v charitativní dražbě koupil prezident japonského fanklubu The Beatles Tecusaburo Šimojama a dílo poté na dlouhé roky zůstalo v Japonsku. Až v roce 2012 se dostalo do držení soukromého sběratele z New Yorku a na konci minulého týdne se objevilo v dražbě aukční síně Christie’s.

Ta cenu díla odhadla na zhruba 470 tisíc liber (13,8 milionu korun), podle listu The Telegraph ale při aukci došlo k „přihazovací válce“, která nakonec vyšroubovala cenu na zhruba trojnásobek.

V aukci se prodal citron starý 284 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám