Hlavní obsah

Pardubice vsadily na obří vejce a tisíce kraslic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

V Pardubicích se letos poprvé objevila velikonoční výzdoba přímo v centru města, na prostranství u kostela svatého Bartoloměje. Sváteční atmosféru tu vykreslují tři dvoumetrová velikonoční vejce, dvojice slaměných zajíců a tisíce kraslic, zdobící strom rostoucí u kostela. Velikonoční koutek tu bude k potěše místních i návštěvníků ještě týden po Velikonocích.

Foto: Magistrát Pardubice

Kraslice ozdobené dětmi z pardubických škol

Článek

Zavěšená vajíčka jsou převážně malované kraslice, nicméně najdou se i vejce polystyrenová či papírová. Kraslice jsou zdobeny různorodými technikami, jako jsou kašírování, ubrousková technika, vlna, bavlnka, tempery, fixy, lepené ovesné vločky, flitry nebo textilní dekorace.

Foto: Magistrát Pardubice

Velikonoční výzdoba u kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích

„Inspirací nám byla výzdoba ze zámku Kačina, který před dvěma lety zkrášlila velká velikonoční vejce, ale také článek o rekordním počtu kraslic zavěšených na jednom stromě, kterých bylo přes 30 tisíc,“ přiblížila prvotní myšlenku náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO). Dodala, že společně s kolegy z oddělení kultury se nakonec dohodli na kombinaci maxivajec, zavěšených kraslic a slaměných zajíců.

Prostor v blízkosti kostela svatého Bartoloměje včetně přilehlého stromu tak nově zdobí tři obří vejce, která ozdobili ve Východočeském divadle Pardubice.

„Maxivejce ozdobila malířka a kašířka Veronika Thérová. Kraslice nám nazdobily děti z osmi základních pardubických škol,“ dodala Jana Fiedlerová, vedoucí odboru kultury. Dvojici slaměných zajíců, kteří celou instalaci doplňují, vytvořila výtvarnice Jana Macková.

Počty jsou tajemstvím

Počet vajíček zatím nechce radnice prozradit, protože připravila tipovací soutěž.

„Celkový počet kraslic, které děti nazdobily, je hádankou pro Pardubičany. Můžeme napovědět, že jich bylo vytvořeno tolik, že se všechny na strom nevešly. Zbytek jsme tedy rozdělili mezi Zelenou bránu, pardubický zámek a krajskou knihovnu,“ pokračovala náměstkyně Klčová a slíbila, že nejpřesnější tipující, který odhadne, kolik kraslic dohromady děti nazdobily, získá od města dárkový balíček.

Foto: Magistrát Pardubice

Velikonoční výzdoba u kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích

Reklama

Výběr článků

Načítám