Hlavní obsah

Památník padlých v korejské válce obsahuje přes tisíc chyb

Součástí památníku obětí korejské války ve Washingtonu je i takzvaná vzpomínková zeď se jmény padlých vojáků. Ta však obsahuje neuvěřitelné množství chyb. Většinou jde o špatně napsaná jména, některá jména chybí, ale jsou zde naopak také uvedeni muži, kteří válku přežili.

Pamětní zeď obětí korejské války byla ve Washingtonu odhalena loni v červenci.Video: Reuters

 
Článek

Památník obětí korejské války ve Washingtonu byl otevřen už v roce 1995, ale teprve loni v létě přibyla takzvaná vzpomínková zeď. Je na ní uvedeno 34 tisíc amerických vojáků, kteří v tomto konfliktu v letech 1950 až 1953 padli, a vedle nich i 7100 Korejců bojujících v jednotkách přidružených přímo k americké armádě.

Příbuzní obětí i historici ovšem v poslední době začali upozorňovat na chyby, kterých není málo. Hal Barker, expert na korejskou válku a zakladatel iniciativy Korean War Project, napočítal zhruba tisíc špatně napsaných jmen a zhruba čtyři sta padlých, kteří na zdi chybí. „Úplně mě z toho rozbolela hlava,“ řekl Barker listu The Washington Post.

Ruská penzistka smažila vajíčka na věčném ohni památníku

Koktejl

Mezi lidmi, kteří jsou na zdi „neprávem“, uvedl například Alfreda P. Bradshawa, jenž ve skutečnosti zemřel v Missouri až v roce 2012. Chybí naopak třeba podporučík námořnictva Dwight C. Angell, jenž padl 18. ledna 1953 ve věku 24 let u čínského pobřeží.

Dcera Angellovy manželky Megan Marxová však řekla, že u příležitosti 70. výročí jeho smrti památník navštíví, i když tam není uveden. „Maminka na něj nikdy nepřestala myslet,“ přibližuje, že mladý voják s jejich rodinou pomyslně žil i dále.

Foto: Profimedia.cz

Památník obětí korejské války ve Washingtonu

Chyby v oficiálních záznamech

Mezi jmény, která jsou špatně napsaná, je například seržant Ambrosio Guillen, jenž padl v bitvě 25. července 1953. Je po něm pojmenována škola a veteránské centrum v El Pasu a posmrtně mu byla udělena Medaile cti za statečnost. Jeho jméno je napsáno jako Guilien.

Podobně ostudný případ je pilot vrtulníku John Kelvin Koelsch. Medaili cti za hrdinství dostal posmrtně za to, že se 3. července 1951 snažil zachránit kamaráda. Byl zajat a 16. října zemřel. Jeho jméno na památníku je však napsáno jako Koelsh.

Ministerstvo obrany si je nedůstojného stavu památníku vědomo a ubezpečuje veřejnost, že na nápravě se usilovně pracuje. Chyby zdůvodňuje mimo jiné tím, že některá jména jsou na seznamu obětí studené války, která se s tou korejskou překrývala.

Mluvčí Pentagonu Charlie Dietz navíc dodal, že některé „překlepy“ se vyskytují už v původních oficiálních dokumentech. Proto vyzývá všechny lidi, kteří si nějaké chyby všimli, aby své připomínky nahlásili.

U Pentagonu chytili slepici, která se chtěla dostat dovnitř

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám