Hlavní obsah

Padlého letce identifikovali po téměř 80 letech. S poctami bude pohřben doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pharis Weekley donedávna patřil k mnoha neznámým obětem druhé světové války z řad amerických letců, které byly pohřbeny v Evropě. Po téměř osmdesáti letech se jej podařilo identifikovat, a tak nakonec najde klid na své rodné Floridě.

Foto: Profimedia.cz

B-24 Liberator (ilustrační foto)

Článek

Pharis Weekeley původně do války vůbec nemusel narukovat, ale přihlásil se dobrovolně. V té době totiž studoval farmacii na Floridské univerzitě. „Protože působil ve zdravotnictví, nemusel jít do služby, ale cítil, že je to jeho povinnost,“ řekla stanici FOX13 Tampa Bay jeho nyní 93letá sestra Marva Turnerová.

Její bratr padl 1. srpna 1943 jako navigátor na palubě letounu B-24 při bombardovací operaci proti rafineriím v rumunském městě Ploješť, které leží severně od Bukurešti. Bylo mu tehdy 21 let.

Weekleyho stroj byl zasažen nepřátelskou protiletadlovou palbou a zřítil se. Ostatky mladého navigátora se však na místě nepodařilo identifikovat. Neznámí američtí vojáci tak byli pohřbeni přímo v Rumunsku. Po válce se je úřady pokusily identifikovat znovu . U více než osmdesáti z nich se to ale nepovedlo a byli přesunuti na americký vojenský hřbitov u městečka Henri-Chapelle v Ardenách.

V roce 2017 byly ostatky neznámých vojáků znovu vyzvednuty při dalším pokusu o identifikaci. Analýzy DNA, chrupu a různých nepřímých důkazů trvaly několik let, takže se Pharise Weekleyho podařilo s jistotou identifikovat až loni na konci července.

Minulý týden pak americké úřady informovaly, že podporučík Pharis Weekley bude převezen zpět do Spojených států a 20. května s vojenskými poctami pohřben ve městě Avalon Park na Floridě.

„Nedokážu to vyjádřit. Jen cítím klid, protože ho vezou domů,“ popsala své pocity Pharisova sestra Marva Turnerová.

Irský obr nenajde klid ani po 240 letech. Muzeum ho odmítá pohřbít

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám