Hlavní obsah

Pacient rozmluvil útočníkovi záměr odpálit bombu v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii před pár dny začal soud s Mohammedem Farooqem, jenž se chystal odpálit podomácku vyrobenou bombu v nemocnici v Leedsu. Všímavý pacient mu to několik hodin rozmlouval a nakonec zavolal policii z Farooqova telefonu.

Foto: Ben Lack / PA Images, Profimedia.cz

Na místo incidentu dorazili policisté i pyrotechnici.

Článek

Incident, kvůli kterému Mohammed Farooq nyní stanul před soudem, se odehrál již 20. ledna. Muž, jenž v nemocnici pracoval jako ošetřovatel, vůči ní cítil značnou zášť kvůli tomu, jak se k němu zachovala. Měl tedy v plánu vejít do jídelny pro personál, počkat, až tam bude hodně lidí, a pak odpálit podomácku vyrobenou bombu.

Naštěstí si jej ještě venku všiml Nathan Newby, pacient, který šel zrovna z nemocnice. Zpozoroval, že je Farooq dost rozrušený, a tak se jej zeptal, co se děje. Tím začal přibližně pětihodinový rozhovor, během něhož Farooq Nathanovi odhalil své plány.

Duchapřítomný pacient neztratil hlavu a pokračoval v rozhovoru, dokud Farooqovi jeho plán nerozmluvil. Jeho hlavním cílem bylo útočníka uklidnit, nenechat ho jít do nemocnice a ideálně ho od ní dostat co nejdále.

Mohammed Farooq

Útočník nakonec sám navrhl, aby Nathan zavolal na tísňovou linku. Tomu se ovšem mezitím vybil telefon, a tak mu Farooq podal svůj. V tu chvíli pojaly Nathana jisté obavy, že by právě Farooqův mobil mohl odpálit nálož, ale po chvíli policisty přece jen zavolali společně s hlasitým odposlechem.

„Je to fajn kluk, teď tu s ním sedím… a právě vytáhl zbraň,“ zaznělo u soudu ze záznamu Nathanova hovoru na tísňovou linku. V první chvíli nebylo jasné, že v pistoli jsou pouze slepé náboje, ale Nathanovi se podařilo Farooqa přesvědčit, ať ji odloží.

Obvinění z terorismu odmítá

Výbušnina ovšem byla funkční. Policisté po příjezdu na místo podle serveru Sky News zajistili improvizovanou bombu vyrobenou z tlakového hrnce a 9,9 kilogramu blíže neupřesněné výbušniny.

Farooq si výrobu bomby nastudoval na extremistických videích na sociálních sítích, ale u soudu odmítá obvinění z terorismu. Podle jeho obhájce Gula Nawaze Hussaina vedly Farooqa k činu hněv a zášť vůči kolegům. Co mu provedli, však není známo. Jeho motivace nicméně prý byla čistě osobní a Hussain trvá na tom, že jeho klient nebyl žádným způsobem radikalizován a s islamistickým extremismem nemá nic společného.

Přitěžujícím faktem v tomto ohledu však nepochybně bude skutečnost, že pár dnů před incidentem v nemocnici Farooq „prováděl průzkum“ v okolí základny Královského letectva. K plánu zaútočit i na tomto místě se ostatně již dříve přiznal.

Senior zabránil bankovní loupeži. Lupiče objal

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám