Hlavní obsah

Ovčákem proti své vůli. Baseta ovce poslušně následují kamkoli

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud byste si měli vybavit tři nejlepší ovčácká plemena, baset by mezi nimi rozhodně nebyl. Nebyl by ani mezi nejlepšími deseti. Baseti byli zkrátka vyšlechtěni úplně z jiných důvodů. Fenka Lady manželů Mortonových z anglického Gamlingay má ale talent, který si ani neuvědomuje. Ovce ji poslušně následují, kamkoli se hne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Baset si dokonale ochočil stádo ovcíVideo: Caters News, AP

 
Článek

Devětadvacetiletý farmář a mechanik v jedné osobě Michael Jobson adoptoval tehdy tříletou fenku Lady v roce 2014. „Byla vyděšená a ze strachu se chovala agresivně,“ řekl Michale agentuře Caters TV. Se svou přítelkyní Fionou Mortonovou nemohli brát fenku na procházky mezi lidi, a tak ji Jobson raději vodil na pastvu, aby si zvykla alespoň na ostatní zvířata.

S ovcemi se ale Lady spřátelila tak dokonale, že ji začaly brát za svou vůdkyni. „Jednou, když jsem byl na procházce, zatoulala se do stáda a od té doby ji ovce začaly všude následovat,“ poznamenal se smíchem Michael.

Foto: Profimedia.cz

Ovce pozorně vnímají každý krok, který Lady udělá.

Vždycky, když je Lady nablízku, ovce se poslušně seřadí za ní a pečlivě následují každý její krok. Fenka baseta si z toho ale nic nedělá. Ovcí si vůbec nevšímá, jen se občas ohlédne a pak se zase věnuje čenichání v trávě. Michael ji na ovčáckého psa předělávat nehodlá. Koneckonců od toho má kolii jménem Tom.

„Ale určitě nám může pomoci,“ prohlásil na adresu šestileté fenky. Farmář uvažuje o tom, že ji naučí sedět u výběhu, když zrovna bude potřebovat sehnat ovce dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Na lidi už si fenka baseta, která pochází z útulku, zvykla. Ovce má ale přesto nejraději.

Baseti mají do ovčáckých psů opravdu daleko. Plemeno vzniklo na konci 16. století ve Francii a patří mezi takzvané barváře. Jedná se o psy, kteří umí sledovat stopu poraněné zvěře. Krev je totiž v myslivecké hantýrce nazývána barvou – a odtud také pochází název barvář.

Související témata:

Výběr článků

Načítám