Hlavní obsah

Otužilci se vrhli do ledové Dyje, v závodě startoval i osmiletý chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 70 závodníků se v neděli vystřídalo v řece Dyji v Břeclavi při závodech otužilců na různě dlouhé tratě. Nejmladším účastníkem byl osmiletý chlapec z Přerova, který v neoprenu zdolal nejdelší kilometrovou trať.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Závod otužilců Vánoční kilometr

Článek

Přestože se do historie tradičního závodu zapíše jako vítěz sedmačtyřicátého ročníku René Vašíček z přerovského klubu Skorpen, závod má ještě jednoho vítěze. Je jím osmiletý Tomáš Rákos ze stejného klubu, který kilometrovou trať v ledové vodě bez problémů zvládnul po boku svého otce a skončil 14. ze 17 závodníků.

„Plavalo se mi dobře,“ odpověděl v cíli po zdolání dráhy. Voda měla přitom pouze půldruhého stupně. Pravda, byla ale teplejší než vzduch, protože teploměr při startu ukázal čtyřstupňový mráz.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Osmiletý Tomáš byl nejmladším účastníkem závodu.

Závodníci startovali na trati 100 metrů, 200 metrů, 500 metrů a 750 metrů, ale také v neoprenu a s ploutvemi na kilometrové trati. Na tu nejdelší se vydala Petra Vlašicová ze Staré Břeclavi, která měla svou premiéru mezi otužilci před několika lety a vzdálenost si postupně zvyšovala. Letos zvolila 750 metrů. „Dobré to bylo, příští rok jdu do hlavního závodu na kilometr,“ nechala se slyšet v cíli.

Po loňském ročníku, který ani nemohl být sportovní akcí a omezil se jen na neorganizovanou koupel jinak tradičních aktérů akce, se letos v řece závodilo legálně.

Otužilec se na tři hodiny ponořil do ledu, čeká na potvrzení rekordu

Muži

Podle Milana Vojty z pořádajícího břeclavského klubu Nautilus byla voda chladná a někteří závodníci měli potíž vylézt ven, vše se ale obešlo bez problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám