Hlavní obsah

Oteplení planety přineslo bujný růst rostlin

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTANA

Rozpaky samotných autorů vyvolá zpráva vědeckého týmu, podle níž se téměř desetiprocentní zvýšení množství oxidu uhličitého v atmosféře promítlo do bujného růstu globální zeleně. "Největší zisky (v množství zelené biomasy) má Indie, Brazílie a Kanada," uvádí Ramakrishna Nemani, šéf vědeckého týmu Univerzity Missoula v americkém státě Montana.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa dopravní nehody

Článek

"Ztratily naopak Mexiko a severní část Sibiře, a to kvůli suchu, resp. ochlazení", dodal.

"Růst rostlin se sice za uplynulých 18 let zvýšil o šest procent, ale lidstvo se za stejnou dobu rozrostlo o třetinu," upozorňuje jeho kolega Ranga Myneni z univerzity v Bostonu. "Tyto změny vůbec neznamenají, že by se obyvatelnost planety nějak zlepšila."

Amazonské plíce světa zbytněly

Největším překvapením jsou údaje o Amazonském pralese - přestože se tyto "plíce planety" kácením lesů neustále zmenšují, vyšší intenzitou růstu na zbývající rozloze se celková biomasa pralesa (součet hmoty listů, kmenů a kořenů) zvýšila. V celosvětovém měřítku šlo o 40 procent přírůstku.

Oteplování planetě prospívá

"Je to zřejmě důsledek zvýšení množství oxidu uhlíku, který brání tvorbě mraků a umožňuje tedy intenzivnější a delší sluneční svit," přiklonil se Nemani k pozitivní interpretaci vlivu hlavního tzv. skleníkového plynu. Oteplení, zpochybňované především oficiálními místy v USA, se tedy podle studie zadané americkým úřadem pro vesmír a kosmonautiku a ministerstvem energetiky zatím projevuje pozitivně. Změny v záporném smyslu zasáhly jen sedm procent sledovaných ploch.

Studie připomíná, že poslední dvě desetiletí patřila k nejteplejším obdobím v historii. Podle dalšího člena týmu, Charlese Keelinga ze Scrippsova oceánografického ústavu v kalifornském La Jolla, však stále není jasné, zda jde o krátkodobý výkyv nebo globální klimatickou změnu.

Související články

Austrálie chce uskladnit oxid uhličitý v dolech

Australští vědci navrhují řešit problém globálního oteplování uskladněním nejvýznamnějšího ze skleníkových plynů oxidu uhličitého v obřích podzemních nádržích....

Výběr článků

Načítám