Hlavní obsah

Ostravští vězni poprvé koncertovali pro veřejnost

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Důkazem toho, že život za mřížemi může mít i velice příjemné stránky, jsou čtyři hudební skupiny, které fungují ve věznici v Ostravě - Heřmanicích. Kromě dvacetičlenného pěveckého sboru zde odsouzení mají i rockovou skupinu Backham, romskou kapelu Rytmus a skupinu s názvem Country.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Všechna tato hudební tělesa v pátek uspořádala ve věznici hodinový koncert pro Romy z nedaleké Vesničky soužití. "Je to vůbec první koncert pro veřejnost," informoval Právo zaměstnanec věznice Václav Curylo. Dodal, že historie muzicírování v ostravské věznici se začala odvíjet v roce 1998.

"Tehdy jsme udělali konkurs na obsazení pěveckého sboru. Jeho složení se pochopitelně často mění s tím, jak jednotlivým odsouzeným končí doba výkonu trestu. Když někdo odchází, musí za sebe vždycky najít mezi spoluvězni náhradu," řekl Curylo. Sbor má široký repertoár - od lidových písní přes černošské spirituály až po Wolfganga Amadea Mozarta či Bedřicha Smetanu.

Od Tučného po Smetanu

Páteční koncert zahájil pěvecký sbor, který publiku předvedl tři písně. Ve vystoupeních dalších kapel, které vznikly postupně během několika uplynulých let, pak zazněly například skladby z repertoáru Michala Tučného, Olympicu i skupiny Metallica. Veřejnou premiéru nakonec měla píseň s názvem Kriminál je pro všechny, kterou napsal jeden z vězňů. "V kriminálu se dá přežít, pokud se člověk nezblázní," uvedl svou píseň Jan Bakalár.

Pro odsouzené představuje muzicírování vítanou změnu stereotypu. "Sedím už dva roky a ještě mi šest let zbývá. Zpívání ve sboru mi tady pomáhá přežít," řekl šestadvacetiletý Aleš Zajonc ze Vsetína, který se za mříže dostal kvůli drogám. S jeho slovy souhlasí i vedení věznice. "Pobyt za mřížemi je pro odsouzené nepředstavitelně ubíjející. Muzicírování jim tady aspoň trošku ukrátí čas," řekl Curylo.

Text písně Kriminál je pro všechny

Kriminál je prostě pro všechny

Není v tom žádný rozdíl, jestli dobrý nebo zlý

Kriminál je prostě pro všechny

Stačí jen malý škraloup a už jsi zavřený

Kriminál je prostě pro všechny

Nehledej žádný systém a nebuď zoufalý

Kriminál je prostě pro všechny

Nauč se žít s tou větou, že už jsi lapený

Autor: odsouzený Jan Bakalár

Páteční koncert pro asi dvacítku lidí z nedaleké Veničky soužití by mohl být jen první vlaštovkou koncertů pro veřejnost. "Sbor i kapely zatím koncertovaly pouze pro spoluvězně. Tohle je věznice s ostrahou, takže odsouzení nemohou opustit její brány. A vzhledem k bezpečnostním opatřením není organizace tak jednoduchá. Přesto bychom po dnešní premiéře chtěli v podobných akcích pokračovat," řekl Curylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám