Hlavní obsah

Ostravského pěvce zasáhl v divadle salám, má vyražené zuby

Právo, Aleš Honus
Ostrava

O několik zubů pravděpodobně přišel při čtvrteční operní zkoušce v ostravském Národním divadle moravskoslezském jeden z členů operního sboru. K neštěstí došlo během zkoušení scény nové opery, po které má jeden z pěveckých sólistů hodit salámem po členovi operního sboru, který hraje na zobcovou flétnu.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Národní divadlo Moravskoslezské

Článek

Podle scénáře má aktér letícímu salámu uhnout, to však ve čtvrtek nestihl. Štangle zasáhla flétnu, která umělci vážně zranila čelist. Nyní ji má zdrátovanou a zatím není jasné, zda pěvec o zuby přijde. Pokud by se tak stalo, byla by vážně ohrožena jeho další pěvecká kariéra.

„Předtím se zkoušelo pouze s atrapou, na čtvrteční zkoušce šlo ale už o skutečný salám. Ten asi letěl rychleji a sborista nestačil uhnout,“ řekl režisér a zároveň ředitel divadla Luděk Golat.

Připravovanou světovou premiéru opery Dech dobrých víl současného italského skladatele Filippa Ziganteho provází tento týden mimořádná smůla.

Vadí i časté zobrazování sexu

Jeden z členů sboru Jaroslav Pavlásek totiž napsal na režiséra stížnost ostravskému magistrátu, ve které si stěžuje na stále častější zobrazování sexu na jevišti a také na arogantní a povýšené chování ředitele Golata. To mělo vygradovat právě při zkoušení nové opery, která má premiéru v sobotu.

Ředitel se proto ve čtvrtek dohodl s náměstkem primátora, že až do odvolání nebude režírovat další tituly a město si najme nezávislou firmu, která spory v divadle prověří. Také ze čtvrtečního incidentu Pavlásek nepřímo viní Golata.

„Na zkoušce před dvěma týdny hecoval herce slovy Hoď mu to do držky, ať se mu mozek rozstříkne po jevišti. Asi se režisérovi zdálo, že salámem hází moc pomalu. Teď na zkoušce naopak hodil moc rychle a zasáhl kolegu, která má zdrátovanou čelist a poškozených osm zubů,“ řekl Pavlásek, který po incidentu vyzval Golata, aby odstoupil z funkce ředitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám