Hlavní obsah

Ostravská zoo pořídí novou šimpanzí rodinu. Touží po mláďatech

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská zoologická zahrada se rozhodla založit novou chovnou skupinu šimpanzů. Zvířata přiveze ze zahraničních zoo. Rozmnožování čistokrevných šimpanzů jí umožní vloni otevřený Pavilón evoluce, jehož vybudování stálo kolem 143 miliónů korun. V historii ostravské zoo to bude poprvé, co se budou moci šimpanzi rozmnožovat. Právo o tom informovala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Foto: Pavel Vlček (archiv Zoo Ostrava)

Čtyři ostravské šimpanzí samice poputují do lipské zoo.

Článek

„Všechny čtyři naše šimpanzí samice jsou bohužel hybridní. Jako kříženci nemají a ani v budoucnu nebudou mít doporučení k další reprodukci. Dokud jsme šimpanze chovali ve stísněných prostorách starého pavilónu primátů, nemohli jsme si nijak vybírat. Díky novému Pavilónu evoluce, kde jsou pro chov šimpanzů vytvořené velmi dobré podmínky, jsme konečně mohli začít myslet na více než jen na křížence,“ vysvětlil ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

Dodal, že novým domovem hybridních ostravských šimpanzích samic se stane Zoo Lipsko. Hybridní šimpanzi jsou kříženci nejrůznějších poddruhů.

„A odtud právě i k nám přijedou tři čistokrevné šimpanzice: devětatřicetiletá Ulla, sedmnáctiletá Annet a devítiletá Kara. Transport je plánovaný na začátek února a zvířata budou nejprve umístěna v chovatelském zázemí. Teprve až se v novém prostředí zabydlí, budou je moci vidět i návštěvníci. Po aklimatizaci samic v Pavilonu evoluce, která může trvat několik týdnů až měsíců, budou do Ostravy přivezeni dva samci,“ upřesnil Čolas.

Pak bude zoo doufat, že seznamování a následné spojení celé skupiny proběhne dobře a bez mimořádných komplikací a že se v Ostravě narodí šimpanzí mláďata.

Mluvčí zoo připomněla, že v současnosti se šimpanz rozděluje do čtyř poddruhů a evropské zahrady chovají více než tisícovku šimpanzů. S ostravskými šimpanzími samicemi se lidé mohou přijít rozloučit v pátek, kdy zoo připravila v Pavilónu evoluce od 13 hodin mimořádné komentované krmení šimpanzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám