Hlavní obsah

Osmdesátileté ženě zemřel v letadle manžel, i bez zkušeností přistála za něj

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sturgeon Bay

Přistát s letadlem, kterému vypověděl jeden ze dvou motorů službu, není snadný úkol, zvlášť bez zkušeností s létáním. Osmdesátiletá Helen Collinsová z Wisconsinu to však zvládla se ctí. Když se jejímu o rok staršímu manželovi Johnovi zastavilo krátce před přistáním srdce, převzala řízení a za pomoci navigátorů bezpečně přistála.

Osmdesátiletá žena bez licence pilota sama úspěšně přistála s ledadlem bez jednoho motoru

 
Článek

Manželé Collinsovi v pondělí letěli z domova na Floridě do svého dalšího domu ve Wisconsinu. Krátce před cílem však Collins, který se již několik dnů předtím necítil zcela ve formě, dostal infarkt a zkolaboval. Jakoby to nestačilo, jeden ze dvou motorů letadla kvůli nedostatku paliva přestal fungovat.

Osmdesátiletá žena, která neměla téměř žádné vlastní zkušenosti s létáním, tak stála před nelehkým úkolem - zachránit život alespoň sobě. Ačkoli věděla, že je její manžel mrtev, situaci zvládla s chladnou hlavou. Vysílačkou zavolala o pomoc a od svého syna Jamese a manželů Vuksanovicových se pak nechala navést na přistávací plochu letiště Door County Cherryland.

„Nechtěla ani, aby se do vzduchu vzneslo další letadlo, které by jí přistání usnadnilo. Myslela si, že jí nedůvěřujeme. Byla klidnější než my všichni na pevné zemi. Měla situaci kompletně pod kontrolou,“ uvedl pro agenturu AP James Collins s tím, že Helen před 30 lety na manželovo naléhání prošla několika lekcemi létání, nikdy ale nedostala licenci.

Bezpečně, ale s nárazem

Přistání bylo sice bezpečné, ale ne zcela hladké. Collinsová s letadlem typu Cessna jednou škrtla o travnatou plochu a pak asi 300 metrů klouzala po asfaltu na ranveji. Tvrdým dopadem si podle televize WLUK způsobila lehká zranění, proto byla převezena do nemocnice. Podle jejího syna se jí ale daří dobře.

„Nedokážu jí ani vysvětlit, jak zacházet s počítačem, a teď měla sama přistát. Byla to opravdová zkouška. Myslel jsem, že je ztratím oba. Je neuvěřitelné, že zvládla přistát pouze s jedním motorem. Nevím, zda mezi trénovanými piloty existuje mnoho takových, kteří by to dokázali,“ řekl James Collins.

Incident, který se odehrál kolem páté hodiny odpoledne asi deset kilometrů jižně od města Sturgeon Bay, nyní vyšetřuje Federální letecký úřad USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám