Hlavní obsah

Osm ukrajinských siláků pohnulo s nejtěžším letadlem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm ukrajinských siláků dokázalo vlastními silami pohnout s největším a nejtěžším nákladním letadlem světa Antonovem An-225 Mrija a pokořilo národní rekord, informovala ve čtvrtek agentura Reuters. Mužům se povedlo za minutu a 13 sekund letoun posunout o 4,3 metru. Agentura Unian píše, že skupina siláků překonala dokonce světový rekord.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinští siláci pohnuli s největším a nejtěžším nákladním letadlem světaVideo: AP

 
Článek

Osm Ukrajinců dokázalo vlastními silami pohnout s letounem, jenž váží podle ukrajinské tiskové agentury 330 tun, na letišti státního podniku Antonov v Kyjevské oblasti. Překonali dosavadní rekord, při němž v roce 2003 se strojem pohnulo deset mužů a utáhli ho kratší vzdálenost. Pokoření rekordu si načasovali na 30. výročí nezávislosti Ukrajiny, poznamenal server Ukrajinska pravda.

Zástupce ukrajinské národní knihy rekordů Vitalij Zorin posléze novinářům sdělil, že už kontaktoval Guinnessovu knihu rekordů a bude chtít výkon mužů zanést i do ní. „Jsou připraveni rekord zaregistrovat, ale je pro to zapotřebí mnoho byrokracie, jednak od Federace siláků Ukrajiny, tak i od společnosti Antonov, protože Guinness se zajímá o nejmenší podrobnosti - tlak v pneumatikách, zbytek paliva v nádržích, atmosférický tlak, množství srážek.”

Antonov An-225 Mrija vyvinuli konstruktéři v Sovětském svazu pro přepravu raketoplánu Buran, přičemž poprvé stroj vzlétl v roce 1988. Obří letoun, jenž má délku 84 metrů a rozpětí křídel 88,4 metru, je jediným exemplářem. Letadlo je stále v provozu, naložené uletí přibližně 4000 kilometrů. Ukrajinská společnost ho pronajímá k přepravě nadměrných nákladů. Několikrát přiletěl i do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám