Hlavní obsah

Osiřelé hroší mládě si za matku vybralo obří želvu

– NAIROBI

Mládě hrocha, které ztratilo své rodiče, adoptovala stará želva, která žije v přírodní rezervaci v Keni. Obě zvířata se k sobě mají jako vlastní k vlastnímu. Informovala o tom ve čtvrtek místní média.

Foto: Petra Kucinová

Vybavení a technika pro hasiče

Článek

Roční hrošík byl objeven těsně před Vánocemi u přímořského města Malindi. Po jednom ze svých záchranářů dostal jméno Owen.

Nyní žije v rezervaci v Mombase, kde se mu hned zalíbilo v blízkosti stoleté a tři sta kilogramů těžké želvy. "Jakmile jsme Owena dali do jeho nové ohrady, utíkal přímo k želvě. Musel být dost dlouho sám poté, co ztratil svou rodinu," řekla veterinářka Paula Kahambuová, ředitelka mobmaské rezervace Haller Park.

Hrochovo přítulné chování podle specialistky Sabine Baerové naznačuje, jak moc Owen potřebuje rodinné pouto. "Myslím, že je zoufalý," řekla. Želvě se však zpočátku nelíbilo, že má hrocha v patách, po pár dnech se s ním však skamarádila. Obě zvířata nyní spolu jedí a spí.

Podle vyjádření zaměstnanců parku hrocha k želvě přiměla zřejmě její tmavě šedá barva, která se velmi podobá zabarvení, které mívají dospělí hroší jedinci. Pokud by Owen nebyl zachráněn a umístěn do rezervace, ve volné přírodě by zřejmě nepřežil, pravděpodobně by jej zabilo silnější zvíře.

Malý hroch však u želvy dlouho nepobude. Pracovníci parku uvažují, že jej přemístí, aby se cítil skutečně mezi svými. Chtějí ho dát ke Clee, dospělé samici hrocha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám