Hlavní obsah

Osamělí lidé se mohou mazlit na mazlicích večírcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Osamělí Berlíňané a Berlíňanky bez partnerek či partnerů si už nemusejí zoufat, že se jim nedostává něžných objetí. Dotyky a lidské teplo si mohou dopřát na mazlicích večírcích, které pravidelně pořádá jedno z meditačních středisek ve čtvrti Kreuzberg v německé metropoli.

Článek

Každé třetí úterý v měsíci se tak v přítmí a za zvuků hudby mohou lidé za deset eur pomazlit s dalšími zájemci. "U nás se mazlí ale za určitých pravidel a podle instrukcí. Dodržují se stanovené hranice a sex je tabu," zdůrazňují lektorky Rosie a Adelheid.

K organizování party je inspirovaly podobné dýchánky, které se konaly v New Yorku. V tomto americkém městě žije totiž nejvíc takzvaných singles, tedy lidí bez partnera či partnerky. Večírky s dotyky a hlazením se podle berlínských organizátorek staly v zámoří hitem.

Meditační místnost v kreuzberském centru je zaplněna matracemi. Účastníci se nejprve pozdraví, pak pod dohledem obou instruktorek začnou tančit. Postupně se hladí, objímají a nakonec si polehají. Jakmile se ale někdo zapomene, svlékne se a zajde v mazlení příliš daleko, pořadatelky rázně zakročí. Vypnou hudbu, rozsvítí světlo či dokořán otevřou okna a pustí do místnosti chladný večerní vzduch. Rázem je pak po intimnu.

Kdo se mazlí, je vyrovnaný

Na mazlicích večírcích v Kreuzbergu se scházívá i 50 dotekůchtivých návštěvníků. Podle pořadatelek převažují muži. Velká část zájemců překročila čtyřicítku. Někteří se na večírek nastrojí, jiní přicházejí v teplácích. Dokonce se objevují i lidé, kteří dorazí rovnou v pyžamu.

Rosie a Adelheid tvrdí, že mazlící se lidé jsou vyrovnanější a klidnější. Dotyky totiž mají posilovat imunitní systém a odbourávat stres. Tělesný kontakt pak představuje základní lidskou potřebu. "Podle jedné vědecké studie jsou lidé ve svém pozdějším životě vyrovnanější, když se jim v dětství dostalo dostatečného pomazlení," zdůrazňují svorně Adelheid a Rosie. Podle nich se však lidem v dnešním uspěchaném a neosobním světě nedaří v dospělosti dotykový deficit dorovnat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám