Hlavní obsah

Originální model E. T. se prodal za téměř 60 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film E. T. - Mimozemšťan se v osmdesátých letech stal legendárním. Sci-fi snímek byl oceněn čtyřmi Oscary (za hudbu, zvuk, zvukové efekty a speciální efekty) a dodnes je, když započítáme inflaci, jedním z největších kasovních trháků všech dob. Nyní se prodávala originální postava hlavního aktéra. A levná zrovna nebyla. V aukci se vydražila za 2,56 milionu dolarů (58 milionů korun).

Originální model E. T. se vydražil za skoro 3 miliony dolarůVideo: AP

 
Článek

Kostým, který měl na sobě E. T., má sám o sobě zajímavou historii. Pro Spielbergův snímek z roku 1982 ho vyrobil italský mistr speciálních efektů Carlo Rambaldi. Mimozemšťan byl ovládán zevnitř liliputem. Údajně během natáčení málem přišel o život, kdy při speciálních efektech uvnitř těla mimozemšťana rozsvěcel a zhasínal lampy. Při jedné z manipulací se vnitřek vzňal.

Samotný mechatronický kostým, který je vyrobený kompletně z latexu, přitom nebyl ani při výrobě vůbec levný. V 80. letech stál 1,5 milionu dolarů. Nyní se na aukci prodal za 2,56 milionu dolarů.

Kostým byl představen jako jeden z nejvzácnějších kousků hollywoodských artefaktů. A byl dražen spolu s dalšími předměty, které se objevily na stříbrném plátně. Návštěvníci aukce „Ikony a Idoly Hollywoodu“, která se konala ve Spojených státech ve městečku Culver v Kalifornii, si mohli pořídit například světelný meč Dartha Maula z Hvězdných válek (prodal se za 51 200 dolarů, tedy téměř milion 200 tisíc korun) nebo třeba legendární koště Nimbus 2000 z Harryho Pottera. To se prodalo za 128 tisíc dolarů (zhruba 3 miliony korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám