Hlavní obsah

Orel měl otcovské city ke kameni, teď se bude starat o opravdové mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Louis

Minulý měsíc pobavil Orel Murphy návštěvníky ptačí rezervace World Bird Sanctuary v americkém St. Louis tím, že seděl místo na vejcích na kameni. Pod vlivem jarních hormonů měl otcovské pudy. Příběh má dohru, Murphy se nyní stane adoptivním otcem opravdového opuštěného ptačího mláděte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vše začalo, když se návštěvníci obávali o zdravotní stav jednatřicetiletého orla Murphyho. Ten se totiž nehýbal a seděl ve voliéře poněkud zkrouceně. Nakonec pracovníci rezervace museli vyvěsit ceduli, která návštěvníky obeznámila s tím, že Murphy je v naprostém pořádku.

„Murphy není zraněný, nemocný ani nijak v tísni. Postavil si hnízdo na zemi a velmi pečlivě inkubuje kámen! Přejeme mu hodně štěstí!“ vysvětlila záchranná stanice. Příběh přinesl server The Washington Post.

Tweet, který o situaci informoval, se rychle stal virální a uživatelé napjatě sledovali, jak to s Murphyho „vejcem“ dopadne.

Murphy svoji otcovskou roli přijal opravdu zodpovědně a svůj kámen ostražitě hlídal. Podle všeho vyjížděl na každého, kdo se k jeho kameni přiblížil. Kvůli agresivitě ho nakonec museli dokonce izolovat.

Murphy bude opravdickým otcem

Izolovaný Murphy ještě neměl tušení, že ho tentýž týden čeká nová životní role. Záchranná stanice přijala mládě orla, které bylo nalezeno po tom, co mu větrná bouře strhla hnízdo.

Když se pracovníci stanice rozmýšleli, komu mládě přidělí, Murphy byl jasnou volbou. Přesto se ale obávali toho, zda se o mládě postará tak, jako se staral o neživý kámen. Hormony ale znovu zafungovaly a Murphy nezklamal.

Zaměstnanci stanice nejdříve umístili mládě orla do malé klece, kterou pak dali do Murphyho hnízda. Proces sbližování pečlivě sledovali prostřednictvím kamery umístěné ve výběhu. Orlík byl z klece vypuštěn 13. dubna, asi po týdnu stráveném v hnízdě s Murphym.

Nejvíce zaměstnance Murphy přesvědčil při krmení. Jedno ráno dostal Murphy rybu a malý orel předkrájené kousky ryby. Když chovatelé zkontrolovali, zda se oba najedli, Murphyho ryba byla roztrhaná, ale hromádka pro mládě byla netknutá. Nicméně orlí vole, oblast pod bradou, kde se ukládá potrava, bylo plné, to znamená, že Murphy své mládě nakrmil.

Zprávy o novém otci a jeho potomkovi dojaly internet. Chovatelská stanice teď musí malého orla naučit létat a lovit, aby mohl být v létě vypuštěn do volné přírody.

Murphy ale syndromem prázdného místa trpět nebude. „Existuje bod, kdy orlí rodiče poznají, že je čas, aby mládě odešlo,“ vysvětlil jeden z pracovníků.

Obětavý orel seděl na vejcích, i když ho zasypal sníh

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám