Hlavní obsah

Omluva Blesku Vondráčkové nestačí

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Omluva, kterou v pátek na titulní straně zveřejnil deník Blesk ještě před soudem Heleně Vondráčkové a jejímu manželovi Martinovi Michalovi za nepravdivý článek o okolnostech zpěvaččina potratu, za nějž oba podali na deník žalobu, nestačí.

Foto: Kateřina Ostradecká

Zahrada broumovského kláštera.

Článek

Martin Michal prohlásil, že omluva rozhodně nepovede ke stažení série žalob, kterou na deník podali, neboť podle nich je omluva pouze nepatrným zlomkem toho, co manželé v žalobách požadují za zveřejněné nepravdivé informace.

"Omluvu jsme s manželkou zaregistrovali. Jde ale pouze o jeden z mnoha bodů, o jejichž splnění žádáme u soudu, a je to též částečné řešení jednoho z několika soudních sporů, které v rámci lživých článků uveřejněných v Blesku vedeme. To znamená, že ani po omluvě se o smíru s Bleskem a vydavatelstvím Ringier nedá hovořit," řekl Martin Michal.

Další spor, který by měl bulvární deník v souvislosti s Vondráčkovou čelit, je kauza týkající se vily, kterou Helena Vondráčková a její manžel koupili na Floridě. Blesk v tomto případu žaluje americká realitní agentura. Manželé jsou rozhodnuti svědčit u amerického soudu v její prospěch.

"Je nám známa skutečnost, že realitní kancelář na Floridě je rozhodnuta Blesk žalovat v USA, neboť v článku o domku, který jsme v USA koupili, nepravdivě agenturu nazvali podvodníky. My jsme připraveni u amerického soudu ve prospěch realitní kanceláře svědčit. Jedná se totiž o všeobecně známou instituci, která má v USA nesmírně velký kredit a zajišťuje prodej domů řadě amerických celebrit, například tenistce Martině Navrátilové. U tohoto soudu už nepůjde o statisícové, nebo desetitisícové položky v korunách, ale o desítky miliónů dolarů," řekl Martin Michal.

Vítězství nad Rejžkem

Zadostiučení se v těchto dnech dostalo Heleně Vondráčkové v jejím sporu s hudebním kritikem Janem Rejžkem, který o ní napsal, že za svůj umělecký úspěch v sedmdesátých a osmdesátých letech a návrat na českou popovou scénu v devadesátých letech vděčí kontaktům s mafií. Helena Vondráčková na něj podala žalobu, kterou v první instanci prohrála.

Po jejím odvolání dal Vrchní soud v Praze za pravdu Heleně Vondráčkové a Jan Rejžek vzápětí podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle rozsudku, který v těchto dnech zpěvačka obdržela, Nejvyšší soud Rejžkovo dovolání zamítl.

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu o zamítnutí dovolání jsme dostali tento týden ve čtvrtek. Mám velkou radost, protože jsem od samého začátku věřila, že spravedlnost musí zvítězit. Pan Rejžek mě před národem osočoval z věcí, které jsem neudělala. Navíc je napsal jako hudební kritik, aniž si zjistil, jak byly věci ve skutečnosti. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je pro mě velkou satisfakcí. Je zvláštní, že když jsem první kolo prohrála, tak toho byly plné noviny, tento verdikt však už novináře nezajímá," řekla Vondráčková.

Právní zástupkyně Heleny Vondráčkové Mgr. Jana Gavlasová upozornila, že rozhodnutí Nejvyššího soudu obsahuje velmi zásadní stanovisko. "Nejvyšší soud v odůvodnění rozhodnutí totiž hovoří o tom, že pokud někdo neoprávněně zasáhl do práva na ochranu osobnosti, nemůže se zprostit této odpovědnosti ani důkazem, že byl v omylu. Soud konstatuje, že se nelze úspěšně bránit proti žalobě na ochranu osobnosti tím, že žalovaný šířil pouze ty údaje, které sám slyšel. Také soud v odůvodnění rozhodnutí hovoří o tom, že i svoboda projevu má své hranice," řekla právnička .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám