Hlavní obsah

Olomoucké zoo se daří záchrana kaloňů rodriguezských

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce se úspěšně podílí na záchraně kaloňů rodriguezských. Ti byli ve druhé polovině minulého století ve volné přírodě, ve své domovině na jen zhruba 100 kilometrů čtverečních velkém ostrově Rodrigues v Indickém oceánu, na pokraji vyhubení.

Foto: Zoo Olomouc

Kaloňům rodriguezským se v olomoucké zoo daří.

Článek

Od roku 1999, kdy je v olomoucké zoo začali chovat, se tu již narodilo 206 mláďat. Kaloně mohou návštěvníci spatřit v pavilonu netopýrů.

Aby se rodila další zdravá mláďata, je potřeba chov neustále obnovovat. „Novou posilou se v pavilonu netopýrů stali nově přicestovalí tři samci pocházející z jihlavské zoo, potomci importovaných kaloňů, které kdysi dovezla londýnská zoo z volné přírody,“ sdělila Novinkám chovatelka Kateřina Šteckerová.

„Naopak naši čtyři odchovaní kaloni odcestují do Zoo Plzeň, kde svými geny posílí tamní populaci,“ doplnila.

Ničení přirozeného prostředí, kácení lesů, lov pro maso i tajfuny, které občas devastují tamní přírodu, zapříčinily zapsání kaloně rodriguezského na seznam ohrožených druhů a zařazení do mezinárodních záchovných programů.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Kaloň rodriguezský patří mezi ohrožené druhy.

„V sedmdesátých letech 20. století klesly jeho stavy na posledních sedmdesát jedinců a jeho populace byla takřka vyhubena. Díky intenzivní ochraně dnes čítá až 20 000 jedinců. Významný podíl na tom má Zoo Jersey, založená zoologem a spisovatelem Geraldem Durrellem, který tehdy kaloně odchytil a založil jejich úspěšný chov,“ konstatovala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Kaloň rodriguezský, nazývaný též kaloň zlatý, obývá ve své domovině tropické lesy. Hlavní část jeho jídelníčku tvoří ovoce, především sladké plody, nektar z květů a listí. „Větší část dne tráví odpočinkem na stromech, večer se vydávají hledat potravu. V orientaci jsou jim nápomocny velké oči,“ doplnila Gronská.

Obří kobylka přišla v Zoo Olomouc letos na svět jako první

Domácí

Reklama

Související témata:
Kaloň rodriguezský
Gerald Durrell

Výběr článků

Načítám