Hlavní obsah

Odvážný manévr pilota pomohl zachránit alpského lyžaře

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nebezpečný manévr provedl pilot vrtulníku ve francouzských Alpách při záchraně zraněného lyžaře. V nadmořské výšce přes 2000 metrů nad mořem postavil jednu ližinu kolmo do svahu, přičemž vrtule se točila jen v těsné vzdálenosti od země. Video ze záchranné akce zveřejnil druhý z lyžařů na svém Facebooku.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní kousek záchranářské helikoptéryVideo: Facebook Nicolas Derely

 
Článek

Snímky pořídil Nicolas Derely poté, co si minulý týden devatenáctiletý kamarád jeho syna nepříjemně poranil ve francouzských horách koleno. I když místo leží ve více než 2000 metrech nad mořem mimo obydlenou oblast, dokázal Derely přivolat pomoc.

„Sám jsem nevěřil tomu, že jsem vytáhl telefon a měl jsem plný signál, a dokonce 4G připojení k internetu,“ uvedl.

Přivolaný vrtulník se tříčlennou posádkou na palubě pak předvedl impozantní akci. Pilot se na centimetry přiblížil ke svahu a zraněný muž už za pár okamžiků visel na laně v doprovodu záchranáře. Vrtulník jej pak transportoval do nemocnice ve městě Chamonix.

Dvoumotorový vrtulník EC 145 může mít kapacitu až 11 míst. Kromě soukromých dopravních prostředků slouží stroje často jako záchranářské, případně policejní vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám