Hlavní obsah

Obří malba zachmuřené dívky v pražských Holešovicích dokáže čistit ovzduší

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obří obraz zachmuřené dívky zdobí od konce dubna stěnu bývalého podniku Tesla Holešovice v Praze. Má jít o dívku, které nejsou lhostejné současné ekologické otázky, což je částečně vyjádřeno i použitím speciálních minerálních barev. Ty dokáží zbavovat ovzduší v okolí škodlivých látek. Fungují prý jako les.

Obří malba zachmuřené dívky v pražských Holešovicích dokáže čistit ovzdušíVideo: Novinky

 
Článek

Rozsáhlou malbu na stěně neboli mural o ploše 350 metrů čtverečních vytvořil kanadský umělec s českými kořeny David Strauzz, který dlouhodobě působí v Praze.

„Řeší různé životní a ekologické otázky, není smutná, ani šťastná, ale něco mezi,” uvedl autor k obrazu dívky.

Národní galerie představuje svá srdeční díla online

Kultura

Dílo vznikalo dohromady devět dní a padlo na ně 130 kilogramů speciální, v Itálii vyvinuté barvy, která dokáže zlepšovat ovzduší.

Barvy tvořené minerálními látkami fungují na principu fotokatalýzy. Když na barvu dopadnou sluneční paprsky, aktivuje se a začne chemicky rozkládat škodlivé látky. Pomáhá tak rozložit oxidy dusíku či těkavé organické látky z okolního ovzduší na pro lidi neškodné molekuly soli.

Foto: archiv Vojta Pollak a Footshop, Novinky

Autorem je umělec David Strauzz.

„Těch 350 metrů čtverečních funguje jako vzrostlý les o stejné ploše. Denně zvládne pohltit až 15 kilogramů škodlivin z ovzduší,” uvedl Jan Sedloň z českého obchodu Footshop.

Mural je součásti kampaně s názvem We share the Same Future (v překladu Sdílíme stejnou budoucnost), na které spolupracuje Footshop se značkou Nike. Na budově bývalého podniku Tesla Holešovice by měl zůstat až do konce léta, kdy by měla začít rekonstrukce celé budovy.

„Hledali jsme možnost, jak komunikovat ekologickou cestu uvnitř měst, a chtěli jsme zdůraznit, že každý krok, který pomůže našemu ovzduší nebo prostředí, ve kterém žijeme, pomůže,” doplnil Sedloň s tím, že celý projekt stál do milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám