Hlavní obsah

Národní galerie představuje svá srdeční díla online

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní galerie Praha se po odmlce rozhodla pokračovat ve svém videocyklu nazvaném Moje nej dílo. V něm zaměstnanci galerie vypráví o dílech blízkých jejich srdci a také divákům umožní nahlédnout do normálně nepřístupných prostorů. Pořad je k vidění na sociálních sítích galerie.

Foto: Serghei Gherciu

Režisér Marco Chiodi s kurátorkou Alicí Němcovou a obrazem Emila Filly Čtenář Dostojevského.

Článek

V chystaných videích představí svá nejoblíbenější díla kurátorky Sbírky starého umění Olga Kotková a Andrea Steckerová, kurátorka Sbírky 19. století a klasické moderny Alice Němcová a kurátorky Sbírky grafiky a kresby Petra Zelenková a Petra Kolářová.

Lidé si budou moci vyslechnout výklad o Paulu Gauguinovi, Petru Brandlovi, Hansi Baldunu Grienovi, Emilu Fillovi, nebo například o Martinu A. Lublinském.

V nejnovějším již zveřejněném videu vypráví kurátorka Sbírky Asie a Afriky Jana Ryndová o japonské miniatuře z osmnáctého století nazvané Kostlivec s rituální dýkou. Otvory v ní napovídají, že kdysi sloužila k zapínání kimona.

„Rozhodla jsem se pro dílo užitého umění, protože dobře ukazuje, že v Japonsku rozdíl mezi užitým a vysokým uměním, jak jej známe z Evropy, mizí,“ vysvětlila svou volbu Jana Ryndová.

Další video z cyklu Moje nej dílo má být na sociálních sítích zveřejněno v úterý 27. dubna. Letos má vzniknut ještě dvacet dalších videí. Jejich autorem je italský režisér Marco Chiodi, který pro Národní galerii vytvořil videoprojekty spojené s online výstavou Rembrandt: portrét člověka. Spolupracuje také s baletem a operou Národního divadla.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám