Hlavní obsah

Obří létající balóny budou přemísťovat budovy i tisíce kilometrů daleko

– Ottawa
Novinky, Dagmar Plecháčová

Obří balóny, které jednou budou přemisťovat těžké náklady do vzdálených míst, se pomalu stávají realitou. Australská firma Skylifter v současné sobě vyvíjí kruhovou vzducholoď řízenou pilotem, jež by měla být schopná unést až 150 tun na vzdálenost okolo dvou tisíc kilometrů. Její tvůrci doufají, že vynález bude využívaný například k transportu nemocnic do katastrofou zasažených odlehlých oblastí, uvedl britský Daily Mail.

Článek

Vzducholoď je navržená do podoby disku a vypadá téměř jako létající talíř, který si většina lidí spojuje s mimozemskou civilizací. Podle společnosti tento tvar lépe čelí nejrůznějším povětrnostním podmínkám. Pohybuje se pomocí vrtulí, které se dokáží přizpůsobit změně směru letu, zatímco se vzducholoď spolu s nákladem udržuje stabilní a vyvážená.

Společnost dosud vyrobila výrazně zmenšený prototyp nazvaný Betty, ten měří přes tři metry a unese náklad půl kilogramu. Skylifter plánuje, že během příštích tří let by její pracovníci mohli vyvinout vzducholoď velkou přes 45 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám