Hlavní obsah

Obří krysa dostala vyznamenání. Dokázala najít 39 nášlapných min

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Nejvyšší vyznamenání za statečnost, které může zvíře obdržet, získala krysa jménem Magawa. Tento exemplář krysy obrovské dokázal odhalit 39 min a dalších 29 kusů výbušného materiálu. Za svou pyrotechnickou kariéru dokázalo zvíře vyčistit 141 tisíc metrů čtverečních země. Za svou činnost dostala krysa medaili organizace PDSA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krysa Magawa dostala zlatou medaili za odhalování min v KambodžiVideo: AP

 
Článek

K identifikaci výbušnin, drog či onemocnění lidé využívají především psy a jejich skvělý čich. Existují však i jiná zvířata, která dokážou člověku pomáhat. Belgická nezisková organizace APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling) se soustředí na výcvik krys obrovských.

Ty jsou cvičeny na odhalování nášlapných min a rovněž na odhalování tuberkulózy u člověka. Organizace byla založena na konci devadesátých let a nyní disponuje 45 krysami hledajícími výbušniny a 31 krysami schopnými detekovat u pacientů tuberkulózu.

Samec Magawa však mezi ostatními vyčnívá, i proto byl odměněn medailí organizace PDSA (People's Dispensary for Sick Animals). Stal se první krysou v 77leté historii této organizace, která významné ocenění dostala.

Krysy mohou za pád třípatrového domu, úplně zničily jeho základy

Koktejl

Během svého nasazení v Kambodži, kde bylo mezi lety 1975 až 1998 položeno přes 6 milionů nášlapných min, které způsobily na 64 tisíc úmrtí, prošmejdil Magawa na 141 tisíc metrů čtverečních země a odhalil 39 nášlapných min. Nyní se chystá do zaslouženého důchodu.

„Magawavova práce přímo zachraňuje a mění životy žen, mužů a dětí. Každý objev, který udělá, snižuje pro místní riziko úmrtí nebo zranění,“ uvedl ředitel PDSA Jan McCoughlin.

Rychlejší než člověk s detektorem

Organizaci trvá zhruba rok, než dokáže vycvičit krysu tak, aby čichem rozeznala chemikálie ve výbušninách. Minu pak ale zvířata dokáží odhalit zhruba 96krát rychleji než standardní metody.

Nezvaný host na palubě zpozdil letadlo o půl dne

Koktejl

Magawa dokáže za půl hodiny prohledat zaminovanou plochu o velikosti tenisového hřiště, což by člověku s detektorem trvalo čtyři dny. Půlhodinové intervaly jsou pak maximem času, který krysa přes den „pracuje“. Nasazeny musí být velmi časně z rána, kdy jsou nejaktivnější.

Krysa obrovská (někdy též gambijská krysa nebo křečkomyš gambijská) je urostlý hlodavec, který může dorůst až velikosti kočky. Žije po celé subsaharské Africe, kde nemá kromě člověka přirozené nepřátele. Lidmi je však velice oblíbená kvůli masu.

V Čechách krysy obrovské můžeme najít v pražské zoo, která pár těchto zvířat dostala v roce 2019 od soukromého chovatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám