Hlavní obsah

Objevila ostatky Richarda III. Nyní spisovatelka věří, že našla dalšího krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Phillipa Langleyová proslula v roce 2012, když se jí povedlo nalézt místo, kde spočívaly ostatky britského krále Richarda III. Nyní je přesvědčena, že objevila místo, kde leží kostra Jindřicha I. - jediného britského krále od Viléma Dobyvatele, jehož místo posledního spočinutí není známo.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá věznice, u které by se měl skrývat hrob Jindřicha I.

Článek

Objevení hrobu Richarda III. šedesátiletou Langleyovou proslavilo, nyní je díky důkladnému výzkumu a analýze přesvědčena, že ví, kde leží tělo Jindřicha I. Anglického, který Anglii vládl na přelomu 11. a 12. století, uvedl britský bulvární deník Daily Mail.

Tělo by se mělo podle spisovatelky nacházet někde pod parkovištěm bývalé věznice v Readingu, které vlastní britské ministerstvo spravedlnosti. Právě pod parkovištěm, tehdy parkovištěm v Leicesteru patřícím městu, našla hrob Richarda III. V oblasti, která byla označena velkým písmenem R značícím vyhrazené parkování (Reserved parking).

Shoda náhod hraje roli i při pátrání po Jindřichu I. Má se nacházet pod písmenem, které je na mapě označeno písmenem K (reálně je písmeno součástí slova parking, ale jde i o první písmeno slova král).

Langleyová rozhodně není pověrčivá a její pátrání se zakládá na bedlivém výzkumu a nikoliv náhodných písmenech. Přiznává nicméně, že jí v obou případech, když si této náhody všimla, přejel mráz po zádech. Nyní spisovatelka založila projekt Hidden Abbey (Skryté opatství) pomocí, kterého chce vybrat 55 tisíc liber (zhruba 1,5 milionu korun) potřebných pro výkopové a archeologické práce.

Z opatství zůstaly ruiny a hrob se ztratil

Jindřich I. Anglický byl čtvrtým synem Viléma Dobyvatele. Králem se stal po svém starším bratru Vilému II. a v roce 1100 porazil svého nejstaršího bratra Roberta a stal se rovněž vévodou Normandie.

Země za jeho vlády byla sice poznamenána boji s bratrem Robertem, zároveň však provedl řadu reforem a začaly mizet rozdíly mezi normanskou a anglosaskou populací. Rovněž baronům potvrdil takzvanou listinu svobod, která se stala základem pro pozdější slavnou Magnu Chartu Libertatum.

Foto: Profimedia.cz

Jindřich I. na portrétu z 19. století

Jindřich I. zemřel v roce 1135 ve svých 67 letech na otravu jídlem v Normandii, když se přejedl milovaných mihulí. Po jeho smrti se následně rozhořela válka mezi jeho dcerou císařovnou Matyldou a jeho synovcem Štěpánem z Blois.

Sám Jindřich byl pohřben nadvakrát. Jeho vnitřnosti byly pohřbeny v katedrále ve francouzském Rouenu a tělo bylo pochováno v opatství v anglickém Readingu, které Jindřich v roce 1121 založil. Jenže přesná lokalita hrobů není známa. V roce 1538 bylo opatství poničeno, zachovalé budovy pak sloužily jako až do roku 1844 částečně jako radnice a částečně jako škola. Pak byla namístě zbudována věznice Reading Gaol, která byla mnohokrát přestavěna a s přestávkami sloužila až do roku 2013. Nyní objekt vedle historických ruin čeká další z mnoha přestaveb.

Král pod parkovištěm

Problém spočívá v tom, že místo, kde se historici domnívají, že stál hlavní oltář opatství, může být značně odlišné, protože se za čtyři sta let své existence mohlo několikrát přesunout.

Foto: Profimedia.cz

Nedaleká bývalá věznice vedle ruin opatství

„Z historických záznamů víme, že byl Jindřich I. pohřben před (původním) hlavním oltářem v opatství Reading a v jeho blízkosti byla pohřbena Konstancie z Yorku. V obou případech se jednalo o pohřby v kamenných sarkofázích,“ uvedla spisovatelka pro Daily Mail. „Na základě nedávných výzkumů a zkoumání písemností se ale zdá, že mohl být hlavní oltář v opatském kostele později přesunut dále na západ,“ vysvětlila.

Už v roce 2016 odhalily přístroje pod parkovištěm něco, co by mohly být dva kamenné sarkofágy – možné hroby Jindřicha a Konstancie z Yorku. Langleyová využila nedávné 900. výročí založení, k založení projektu, který má konečně zjistit, zda dlouho ztracený král leží opravdu pod parkovištěm readingské věznice.

Richard III. se dočkal po více než 500 letech důstojného pohřbu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám