Hlavní obsah

Obézní lidé nemohou adoptovat dítě, rozhodly britské úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEEDS

Kvůli extrémní obezitě nesmí z rozhodnutí úřadů adoptovat britský pár dítě. Sedmatřicetiletý muž váží 150 kilogramů a jeho index tělesné hmotnosti dosahuje 42. Podle tabulek Světové zdravotnické organizace tak patří do kategorie extrémně otylých, kde je zvýšené riziko úmrtí.

Článek

Damien a Charlotte Hallovi nemohou mít vlastní děti. Jejich žádost nějaké dítě adoptovat úřady v Leedsu odmítly s odůvodněním, že manželova otylost s sebou nese dlouhodobá rizika pro jeho zdraví. Uvedly, že adopci povolí, jen když Damienův index tělesné hmotnosti klesne pod 40, což je hranice, za níž začíná "extrémní otylost". Muž byl vyzván, aby se po půl roce podrobil nové lékařské kontrole.

"Je těžké ztrácet na váze pod tlakem," řekl Hall stanici BBC. "Mám dojem, že vzali v úvahu jen moji hmotnost, ale vůbec ne dobré věci, které se nás týkají. Nepijeme, nekouříme a dítěti bychom mohli nabídnout šťastný a bezpečný domov."

Obezita je v řadě evropských zemí vážným problémem, protože s ní spojené potíže se podle Světové zdravotnické organizace podílejí v průměru na deseti až třinácti procentech všech úmrtí v populaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám