Hlavní obsah

O město opic bojují dva druhy primátů. A lidé prohrávají

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajské město Lopburi obývá 750 tisíc lidí a populace zhruba šesti tisíc makaků. Jenže lidé jsou kvůli pandemii koronaviru zavření doma a ulice ovládly tlupy opic, dříve uvyklé na jídlo od turistů, dnes hladové a divoké.

Foto: Profimedia.cz

V ulicích Lopburi mají navrch makakové. Lidé kvůli karanténě zůstávají v domech.

Článek

Od března kolují na sociálních sítích videa z liduprázdných ulic, po kterých se prohánějí stovky divokých makaků zarputile bojujících o jakýkoli kus jídla. Za poslední tři roky se populace opic ve městě zdvojnásobila.

Dokud však bylo dost nadšených turistů, kteří opice krmili, žili oba druhy primátů v míru. Lopburi díky nim získalo přezdívku Opičí město. S nadsázkou lze konstatovat, že s příchodem koronaviru opice město opravdu ovládly.

Foto: Profimedia.cz

Makakové jsou v přesile na řadě míst ve městě.

„Žijeme v kleci, zatímco opice jsou venku,“ posteskla si Kuljira Taechawattanawannaová v narážce na zákaz vycházení v rámci bezpečnostních opatření. „Jejich výkaly jsou všude, ten smrad je neúnosný, zvláště když prší,“ dodala.

Makakové v podstatě obsadili centrum osm set let starého města, zejména ulice kolem chrámu Prang Sam Yod. Tomu se už dávno před koronavirem přezdívalo Opičí chrám, protože opic zde bylo vždy nejvíc. Místní se v centru před opicemi zabarikádovali a město už určilo několik no-go zón, kam nedoporučuje lidem chodit.

Foto: Profimedia.cz

Pozornosti všudypřítomných primátů neunikne nic.

Dalším centrem makaků se podle místních stala opuštěná budova kina. Zároveň jim projekční místnost slouží jako pohřebiště, kam makakové nosí své mrtvé. Budovu kina makakové přísně střeží, a pokud se k němu někdo přiblíží, okamžitě ho napadají.

Veterinářská „protiofenziva“

Mrtvých makaků navíc přibývá víc a víc. Léta byli zvyklí na to, že byli krmeni turisty. Nyní se o každý kus jídla vedou líté boje. Někteří obyvatelé se snaží bojům zamezit a zmírnit tak agresivitu opic. Krmí je proto zbytky. Turisté jim dávali zejména banány či jiné ovoce, nyní je jídelníček opic složen zejména z méně zdravých jídel a limonád s vysokým obsahem cukru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veterináři odchytili stovky opic kvůli sterilizaciVideo: AP

Jenže se vyskytl další problém. „Čím víc jedí, tím víc mají energie a tím pádem se i víc množí,“ uvedl Pramot Ketampai, manažer několika chrámů ve městě. Úřady, znepokojeny možnou opičí populační explozí, proto nasadily do první linie “opičí války“ veterináře.

Foto: Profimedia.cz

Sterilizace makaků. Úřady chtějí zamezit populační explozi zvířat.

Ti ve městě rozmístili několik velkých klecí s návnadou v podobě ovoce. Chycené opice převezou, uspí a sterilizují. Takto ošetření makakové zůstanou přes noc na pozorování a pak jsou vypuštěni zpět. S tetováním, aby je zvěrolékaři mohli napříště poznat.

Turisté zmizeli, tak ulice thajského města ovládly opice

Cestování

Do pátku chtějí veterináři sterilizovat nejméně pět set zvířat. Úřady tuší, že to možná nebude stačit, proto plánují zřídit v odlehlé části města malou opičí rezervaci. Otázkou zůstává, zda se obyvatelé v místě, kde útulek vyroste, nepostaví proti. „Musíme udělat průzkum mezi lidmi, kteří žijí v oblasti, kterou vybereme,“ uznal Narongporn Daudduem z oddělení pro ochranu přírody.

Foto: Profimedia.cz

Ochlazení v rozpáleném městě přijde vhod.

Mezi obyvateli Lopburi se však najdou tací, kterým i přes nynější složitou situaci přirostly opice k srdci. Patří mezi ně i Taweesak Srisaguan, majitel obchodu, který se před dotěrnými opicemi chrání vycpanými šelmami. „Jsme zvyklí je vídat, jak chodí kolem a hrají si na ulici. Jestli zmizí, budou mi chybět,“ uvedl Srisaguan. V nejbližší budoucnosti však město ještě bude patřit makakům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám