Hlavní obsah

Nový vzhled mašinky Tomáše děsí děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádky o mašince (nebo lokomotivě, chcete-li) Tomášovi dávno přesáhly hranice Velké Británie, kde v 40. letech vznikly. Ikonická postava se příští týden představí v novém animovaném filmu Závod o pohár Sodoru, jeho autoři však po zveřejnění upoutávky čelí kritice. Rodičům ani dětem se nový vzhled mašinky Tomáše nelíbí.

Foto: Mattel, Profimedia.cz

Nový vzhled mašinky Tomáše z filmu Závod o pohár Sodoru

Článek

Pohádkové knihy O mašince Tomášovi (v originále The Railway Series) od Wilberta Wadryho a posléze jeho syna Christophera vychází ve Velké Británii od roku 1946. Za hranicemi se však tyto pohádky proslavily zejména díky animovanému seriálu, který byl poprvé odvysílán v roce 1984 a první díly namluvil slavný „brouk” Ringo Starr.

Od té doby se mašinka Tomáš stala kultem, který hltají děti po celém světě. V roce 2011 značku zakoupil hračkářský gigant Mattel za 500 milionů liber (zhruba 15 miliard korun), který nyní představil nový vzhled mašinky Tomáše a jeho přátel v novém filmu.

Fanoušci každé kultovní značky jsou ale velmi hákliví na jakékoliv změny a nejinak tomu bylo i u mašinky Tomáše.

„Proč ho udělali, aby vypadal jako Denis postrach ulice? Děsí to a můj pětiletý syn je z toho rozrušený,“ ozval se na sociálních sítích jeden z rodičů. „Má šestiletá dcera téměř plakala, nesnáší ho,“ dodal další.

Čtvrtý díl Matrixu je tu. Tvůrci představili trailer

Film

Studio chtělo z Tomáše udělat většího rošťáka, řadě dětí a rodičů ale přijde spíš děsivý. Zejména v kontrastu s vlídnou tváří ze seriálů. Stejnou nechuť potom vyvolalo rozhodnutí tvůrců obdařit lokomotivy dětskými hlasy, v původních seriálech jsou Tomáš i jeho kamarádi dospělí.

Firma Mattel uvedla, že chce postavy více přiblížit „předškolnímu publiku“, nicméně prý uznává, že zejména starší fanoušci „budou preferovat starší televizní verzi, na které vyrostli“.

„Prosím, řekněte, že je to jenom film, u kterého změnili animaci. Takové zklamání,“ napsala další fanynka. O úspěchu filmu a tom, jestli děti novou podobu Tomáše přijmou, rozhodnou ale až tržby. Pokud bude nový film úspěšný, lze očekávat, že novou podobu mašinky Tomáše budeme vídat i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám