Hlavní obsah

Novému členovi sloního stáda v pražské zoo se daří dobře

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový přírůstek sloního stáda v pražské zoologické zahradě přišel na svět v pátek večer. Rodiči malého slůněte se tentokrát stali Tamara a Ankhor. Slůně se má k světu, je zvídavé a hladové. Hned po narození se totiž začalo aktivně stavět na své vratké nohy a pít mléko od matky.

Novému členovi sloního stáda se daří dobřeVideo: ale, Novinky

 
Článek

„Slůně je naprosto v pořádku. Je tedy o něco lehčí než sameček, který se narodil začátkem dubna. Tenhle měl po porodu osmdesát kilo. Oproti svému o něco staršímu společníkovi Maxovi se ale zdá ve vývoji rychlejší,“ popsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Slonice Tamara byla březí 658 dní a porodila v pátek 7. října večer své první mládě. Chovatelé porod očekávali, přesto je jeho rychlost překvapila.

„Stalo se to tedy v pátek ve 20.10 a to už vlastně bylo po tom porodu. Ten trval opravdu velice krátkou dobu. My si to vysvětlujeme tím, že ten porod začal už předchozí noc a Tamara ho zastavila a pokračovala opět po setmění. To sloni dokážou,“ uvedl Bobek.

 Mládě zatím ven nepůjde

„Vývoj slůněte je běh na dlouhou trať a v následujících dnech na něj moc novinek nečeká. Přes den bude dál zde ve vnitřní prostoře s Maxem a Janitou. Vzhledem k počasí se nedá v nejbližších dnech očekávat, že bychom zkoušeli výběh, a tím pádem odpadá možnost, že bychom ho seznamovali se staršími členkami stáda,“ popsal kurátor savců pražské zoo Pavel Brandl.

Na jméno si ale ještě nějaký ten pátek budeme muset počkat. Vybírat ho bude totiž široká veřejnost z variant, které navrhnou pracovníci pražské zoologické zahrady.

Foto: Pražská zoo

Letos jde už o druhé mládě slona indického, které se narodilo v pražské zoo.

V tomto roce se jedná už o druhé stoprocentně pražské slůně, které se v zoologické zahradě narodilo.

„To je chovatelský úspěch, o kterém jsme donedávna nemohli ani snít,“ uvedl ředitel zoo Bobek. „Je to především zásluha našich chovatelů, ale rovněž zřizovatele, který umožnil vybudování Údolí slonů, i české diplomacie, díky níž jsme ze Srí Lanky přesně před čtyřmi lety získali Tamaru s Janitou,“ dodal.

Druhý nejmladší člen stáda je půlroční Maxmilián. Ten se může pyšnit postem prvního stoprocentně pražského slůněte. Narodil se letos v dubnu slonici Janitě a slonímu býkovi Mekongovi, žijícímu nyní v holandském Emmenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám