Hlavní obsah

Nové vietnamské mince končí v bříšcích dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Nové mince, které zavedla vietnamská centrální banka, končí v žaludcích - nikoliv však sběratelů, ale dětí, které si je pletou s cukrátky. Poté, co se po dvou desetiletích dostaly v polovině prosince do oběhu tři nové penízky, ošetřili lékaři nejméně 17 dětí, které je zhltly v domnění, že jde o cukrovinku.

Foto: Vladimíra Krejčí

Vlastivědné muzeum v Šumperku zve na výstavu o historii místního sklářství.

Článek

Peníze jsou tradičním dárkem, jímž jsou dětičky obdarovávány u příležitosti oslav lunárního Nového roku. Nešťastné náhody dělají těžkou hlavu vietnamské centrální bance, která doufala, že mince podpoří rozsáhlejší využívání automatů a dalších vymožeností moderní doby.

Emise nových vietnamských peněz má i jiné "mouchy". Bankovky z materiálů na bázi polymerů, které jsou chráněny proti padělání a které byly rovněž dány do oběhu v prosinci, provázejí fámy, že budou z oběhu staženy, protože na nich není uveden rok emise. Banka byla nucena šeptandu důrazně dementovat. Vietnamská klenotnictví si trpce stěžují, že jejich zařízení na počítání bankovek nejsou s to peníze "číst".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám