Hlavní obsah

Nově objevený strom nese jméno slavného hollywoodského herce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový druh tropického stromu objevený v pralese Ebo v Kamerunu ponese jméno vzdávající hold americkému herci Leonardu DiCapriovi za jeho podporu boje proti těžbě dřeva v pralese. Vědci z britské Královské botanické zahrady Kew čtyřmetrový strom s trsy velkých, lesklých, jasně žlutozelených květů na kmeni pojmenovali Uvariopsis dicaprio. Zahrada o tom informovala v tiskové zprávě, podrobnosti o rostlině vyšly v odborném časopise Peer J.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio

Článek

Vědci se rozhodli pojmenovat nový strom na počest DiCapria poté, co se v únoru 2020 na sociálních sítích spolu s organizací Re:wild zasadil o zrušení koncese na těžbu dřeva v pralese Ebo. V srpnu 2020 o zrušení těžby rozhodl kamerunský prezident.

Les Ebo je domovem několika domorodých komunit, jediných známých šimpanzů na světě, kteří louskají ořechy i loví termity, divoké zvěře a mnoha druhů ohrožených rostlin.

„Velmi si vážíme podpory, kterou nám Leo poskytl v loňské kampani za ochranu Ebo, takže nám přišlo vhodné uctít ho tímto způsobem a pojmenovat po něm druh, který je jedinečný pouze pro tento les,“ uvedl Martin Cheek, vedoucí výzkumu v Kew.

„Pokud by se v lese začalo těžit, pravděpodobně bychom o tento druh přišli kvůli těžbě dřeva nebo později při vypalování porostu kvůli zemědělství, které po těžbě zpravidla následuje.“

Vánoce na Netflixu ovládla komedie K zemi hleď! s DiCapriem

Film

Zahrada Kew loni pojmenovala celkem 205 nových rostlin, Uvariopsis dicaprio byla první v roce letošním. Podle vědců je přidělení jmen důležité pro lepší ochranu rostlin, mnohé z nich jsou již teď kriticky ohrožené nebo vyhynulé. Ke kriticky ohroženým patří i Uvariopsis dicaprio, kterou objevila vědkyně Lorna MacKinnonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám