Hlavní obsah

Nové Mexiko chce uzákonit oficiální státní aroma

Zákonodárci v americkém státě Nové Mexiko předložili návrh zákona, podle nějž by mezi další státní symboly mělo přibýt také oficiální státní aroma. Účelem je mimo jiné odlákat turisty sousednímu Coloradu.

Foto: Profimedia.cz

Chilli papričky z Nového Mexika

Článek

Hlavní postavou za návrhem nového zákona je demokratický senátor William Soules. Své úsilí prezentuje jako snahu doplnit současné státní symboly Nového Mexika, mezi něž v současnosti patří například rostlina juka, kukačka kohoutí (v Americe známá jako Road Runner), pstruh nebo medvěd baribal. Oficiální aroma pak má odpovídat vůni chilli papriček pečených na podzim.

Ve zprávě o možných dopadech nového symbolu se uvádí, že může mít pozitivní, i když těžko spočitatelný dopad na cestovní ruch. Hlavní turistická sezona totiž v Novém Mexiku začíná na jaře a končí v říjnu, kdy vrcholí sklizeň papriček.

„Nové státní aroma by mohlo pomoci odlákat návštěvníky z Colorada, které si z nějakého důvodu myslí, že má zelené papričky srovnatelné s Novým Mexikem,“ uvádí se také ve zprávě.

Ale jsou zde i jisté „problémy“. Návrh zákona totiž vynechává červené papričky pečené v létě. Podle průvodní zprávy by však nové aroma mohlo definitivně vyřešit letitý spor „červené versus zelené“ a definitivně by stanovilo, že symbolem Nového Mexika jsou zelené papričky.

Vlastně je to normální

Pokud by návrh prošel, začal by platit letos 16. června. Oficiální aroma by však nebylo kdovíjak neobvyklé. Jak totiž uvádí server CNN, Nové Mexiko již dříve uzákonilo bolo jako oficiální státní kravatu a horkovzdušný balon tam má zase status oficiálního leteckého dopravního prostředku.

Udělat státní symbol z chilli tak je vlastně vcelku logické. Zatímco balony se tam asi zase tak moc nelétá, tak podle ministerstva cestovního ruchu se v roce 2021 v Novém Mexiku vypěstovalo 51 tisíc tun chilli papriček v hodnotě téměř 45 milionů dolarů (více než miliarda korun).

Chilli papričky z Kambodže obsahovaly i karbofuran

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám