Hlavní obsah

Nové libry s Karlem III. Je teprve druhým monarchou na britských bankovkách

Britská centrální banka představila nové bankovky s portrétem nového krále Karla III., které se do oběhu začnou pozvolna dostávat v roce 2024. Současné bankovky s Alžbětou II. zůstanou v platnosti.

Nové libry s Karlem III. Je teprve druhým monarchou na britských bankovkáchVideo: Reuters

 
Článek

Král Karel III. se po Alžbětě II. stal teprve druhým panovníkem Velké Británie, který se objevil na britských bankovkách. Základem se stala fotografie z roku 2013, na níž je současný král zachycen bez koruny.

Portrét Karla III. bude na lícové straně bankovek s nominálními hodnotami 5, 10, 20 a 50 liber a jeho zmenšená verze se dostane i do bezpečnostního průhledu. Rubová strana bankovek zůstane beze změn a totéž platí i o ostatních prvcích na straně lícové.

Foto: Profimedia.cz

Bankovka s Karlem III

Nové bankovky s Karlem III. se dostanou do oběhu v polovině roku 2024 a jejich nástup bude pozvolný. V oběhu je zhruba 4,5 miliardy bankovek s královninou podobiznou v celkové hodnotě okolo 80 miliard liber (zhruba 2,3 bilionu korun). Odhaduje se, že jejich plné nahrazení bankovkami s portrétem krále Karla III. bude trvat nejméně dva roky.

V souladu s pokyny královské rodiny se nové bankovky budou tisknout jen jako náhrada za ty vyřazené z oběhu nebo v případech, kdy nastane potřeba uvolnit do oběhu větší množství fyzických peněz. Postupné uvolňování nových bankovek je motivováno jak co nejnižšími náklady na jejich výrobu, tak ohledem na životní prostředí.

Britská centrální banka začala vydávat první papírové peníze již v 17. století, ale portréty králů a královen byly dlouho vyhrazeny pouze mincím. První taková bankovka byla vydána až v roce 1960 s portrétem Alžběty II. a měla hodnotu jedné libry. Další, v hodnotě deseti šilinků, následovala o rok později.

Na britského krále Karla III. házel muž při návštěvě Yorku vejce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám