Hlavní obsah

Nová doba, dobytek hlídají štěkající drony

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že kvůli automatizaci výroby a používání nejrůznějších robotů mohou zaniknout některé dříve běžné lidské profese, to je součástí nové éry. Podle informací z Nového Zélandu by se ale měla začít o práci strachovat i zvířata, konkrétně pastevečtí psi, píše server MSN.

Foto: Profimedia.cz

Dron. Ilustrační foto

Článek

Stáda ovcí, kterých na Novém Zélandu žije zhruba 30 milionů, hlídají nově kromě pasteveckých psů také jejich elektroničtí pomocníci. Drony, které jsou vybaveny reproduktorem a nahrávacím zařízením, vyjdou majitele v přepočtu na 80 tisíc korun.

Kromě ovcí zvládnou štěkající drony hlídat i další hospodářská zvířata. „Kupodivu to funguje, dokonce některé starší krávy, které už ze psů neměly takový respekt, jsou nyní poslušnější,” říká pastevec Corey Lambeth.

Psy zatím zcela nenahradí

Drony kromě štěkání slouží farmářům také s monitorováním stád, kontrolováním množství krmiva a šetřením času.

Drony farmáři používají po celém světě, na Novém Zélandu už se dokonce někteří psi naučili s drony spolupracovat a neberou je jako vetřelce.

Přesto se psi úplně o svoji práci bát nemusí. Narozdíl od dronů mohou pracovat ve špatném počasí, mají delší výdrž a nepotřebují elektrické zásuvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám