Hlavní obsah

Nová 4D kina kopou do lidí a zapáchají, přesto jsou hitem

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asijští filmoví nadšenci začali ve velkém zavrhovat předražená 3D kina, což znamená pro filmové společnosti i kina nezanedbatelnou ztrátu. Korejská společnost CJ 4DPlex se rozhodla postavit 4D kinosály a se svým nápadem slaví ve své domovině obrovský úspěch. Proto chystá v nejbližší době otevření prvního sálu i v americkém New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

3D kina už tolik netáhnou, budoucností jsou prý 4D kina.

Článek

Kung Fu Panda 2, nejnovější Piráti z Karibiku a další hollywoodské hity předělané do 4D, to je v současnosti asi největší hit v Jižní Koreji. Ne všichni návštěvníci moderního kina jsou však z nejnovějšího technologického výkřiku u vytržení. Sedadla nadskakují, jemně vás kopou, v kině fouká vítr, padá mlha, blikají stroboskopy a na váš nos útočí "vůně" korespondující s dějem filmu.

Společnost CJ 4DPlex plánuje nyní otevření prvního amerického kina v New Yorku a pokud bude mít úspěch, hodlá expandovat i do Evropy.

Největším filmovým hitem posledních dnů je v Jižní Koreji jednoznačně pokračování kresleného akčního hitu Kung Fu Panda. Zážitek z promítání ve 4D kině popsal jeden korejský blogger následovně: "Sedadla mají masážní motory, takže vás lehce udeří do ledvin či pozadí, když Po dostane ránu nebo spadne. Ze stromu padaly bubliny ve chvíli, když byl na obrazovce ohňostroj a vše šlo velmi dobře dohromady. Rozhodně to za cenu lístku (270 korun) stálo."

Ne všechny zážitek nadchne

Ne všichni diváci jsou však z efektů nadšení. Někteří si stěžovali na to, že z kina odcházeli po Pirátech z Karibiku, kteří jsou protkáni vodními efekty, s provlhlým oblečením. Jiným pak bylo nevolno po sledování snímku Transformers, kterému vládne zápach spálené gumy.

Společnost předělala do 4D i Cameronův hit Avatar, kdy lidé mohli cítit zápach výbušnin a vítr byl tak silný, že prý některým divákům i něco odfoukl k jejich sousedům. Kvůli velkému úspěchu se budou v Jižní Koreji otvírat v blízké době další tři 4D kina se sedačkami, které se mohou otáčet a částečně vystřelovat do vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám