Hlavní obsah

Norská televize si spletla Lotyše s Rusy

DPA, Jan Horák
RIGA

Norské národní finále letošní Grand-Prix Eurovision vysílané přímým přenosem v televizi vyvolalo pobouření v Lotyšsku, jež bude v květnu hostitelem celoevropského finále proslulé písničkové soutěže. Norská televize totiž při představení budoucí hostitelské země sáhla v archivech trochu vedle a upoutávku doprovodila ne právě lotyšskými symboly.

Foto: Tomáš Vítámvás

účastníci turnaje v táhlovém hokeji v Kafírně Samsára

Článek

Na 1,4 miliónu Norů, kteří národní finále soutěže v televizi sledovali, tak mohla vidět, jak Lotyšsko propagují tanečníci v kostýmech kozáků, doprovází je hudba na ruské balalajky a několik vět pronesených v ruštině. Přitom jedna ze tří pobaltských republik je velmi hrdá na svou hansovní tradici a vlastní svébytnou kulturu.

Lotyšský list Diena vycházející v Rize, kde se finále Eurovize 24. května uskuteční, k přehmatu norské televize napsal, že jediné, co bylo na představení Lotyšska správné, byla jeho vlajka.

Lotyšsko má z Ruska husí kůži

Podle listu již lotyšský velvyslanec v Oslo proti nepovedené show na příslušných místech písemně protestoval. Baltský reformní stát, který opět získal nezávislost při rozpadu Sovětského svazu na počátku devadesátých let, byl loni přizván do NATO a stal se jedním z budoucích členů Evropské unie, do níž by měl vstoupit v květnu příštího roku. Od hostitelství soutěže Eurovize si slibuje dobrou propagaci v Evropě, tak, jak se to loni podařilo sousednímu Estonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám