Hlavní obsah

Noční perla ve vašem akváriu

BBC, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Noční perla, a když zhasnete akvárium, světélkuje. Je to první "domácí mazlíček" s modifikovanou genetickou výbavou.

Foto: Tereza Schreiberová

Pstruh na kroupovém rizotu - regionální gastronomie s vůní jesenických řek.

Článek

Běžná akvarijní rybka Brachydanio rerio, kvůli svému modrozlatobílému pruhování lidově zvaná zebřička, se v poslední době stala oblíbencem pracovníků farmaceutických laboratoří a ve zdravotnickém výzkumu vážně konkuruje bílým myším. Díky úsilí tchajwanského genetika a chovatelské firmy se má navíc stát prvním geneticky modifikovaným (GM) obyvatelem akvárií.

H. J. Tsai z Tchajwanské národní univerzity "vložil" do DNA zebřičky geny jedné fluoreskující medúzy už v roce 2001. Téměř dva roky však trvalo, než proces mutace vyladil. Noční perly jsou prý bezpečné a cizí světélkující gen se projevuje jen tak, jak má - žlutozeleným světlem v noci.

GM danio se nerozmnožuje

GM danio je sterilní, takže se nekříží s "čistým" druhem, ani se sama nerozmnožuje. Chovatelská firma Taikong zatím vytvořila 30 tisíc svítících dánií, které jsou pod označením TK-1 určeny pro Británii. Mají jít na trh v přepočtu za pouhých 470 Kč kus, což není pro zapálené akvaristy žádná cena. Chytí-li se, chystá se firma v očekávání miliónových zisků "vyrobit" během čtvrt roku dalších sto tisíc rybek.

První reakce odborníků jsou rozporné - je to sice fascinující novinka, ale zároveň "Frankensteinovo dítě", jak skalní odpůrci s vážně míněnou nadsázkou nazývají všechny GM organismy. Rybný průmysl totiž pracuje na modifikovaných lososech a dalších druzích lovných, ale i okrasných ryb, které by díky vloženým cizím genům rostly rychleji, konzumovaly méně kvalitní potravu, nebo třeba i byly odolné vůči nízké teplotě.

Pesimisté už líčí útoky krvežíznivých GM "otužilých" piraň na plavce v evropských řekách a jezerech. V časopisu Moderní chovatel ryb vyzval Derek Lambert k bojkotu GM ryb, Keith Davenport z Obchodní asociace okrasných ryb zase GM rybky odmítá proto, že "ze zvířat by se neměly vytvářet kreatury jen kvůli momentální módě".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám