Hlavní obsah

Neptejte se turistů na plat a milostný život, radí manuál Číňanům

PEKING

Otázky na plat jsou nevhodné, stejně jako zjišťování, kolik je zahraničnímu turistovi let. A vyptávat se na jeho milostný život? Na to úplně zapomeňte, radí Číňanům v předolympijském Pekingu stručný manuál vyvěšený v centru čínského hlavního města.

Článek

Všem, kdo se budou v rámci srpnových olympijských her setkávat se zahraničními návštěvníky, má plakát nazvaný Osm nevhodných otázek poskytnout základní vodítka ve spletitostech konverzační etikety.

Rady na čínsky psaných plakátech sestavil místní úřad pro propagandu s cílem poradit obyvatelům, jak správně uvítat zahraniční návštěvníky v olympijském městě, a o čem s nimi raději nemluvit. Obyvatelé Pekingu se tak dozvídají, že by se cizinců neměli vyptávat na jejich věk, plat, sexuální život, zdraví, příjmy, politické názory, víru či osobní zkušenosti, ať už je tím míněno cokoli.

V Číně jsou podobné otázky normální

"Pro Číňany je normální se na tyhle věci ptát, ale cizinci na podobné otázky reagují negativně," říká Wang Čao-čchien, mluvčí pekingské městské vlády.

"Tím, že vzděláváme místní obyvatele, doufáme, že budou společensky vnímavější při komunikaci s návštěvníky," dodala. Plakátová kampaň je dalším kamínkem v mozaice čínské snahy představit se během olympijských her v co možná nejlepším světle.

Čína už proto zakázala obyvatelům plivat na veřejnosti, předbíhat ve frontách, klít či komolit angličtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám