Hlavní obsah

Hledá se strážce majáku. Podmínka: třikrát denně 161 schodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělý výhled, snadnou práci a nástupní plat 2500 eur (62 250 Kč) měsíčně nabízí německý ostrov Wangerooge v Severním moři, který hledá nového strážce majáku. Uchazeč se nemusí vyznat v námořní dopravě, ale jedna podmínka tady je: schopnost vyšlapat dvakrát až třikrát denně 161 schodů.

Foto: Profimedia.cz

Maják na německém ostrově Wangerooge

Článek

A nástup? Možný ihned, napsal deník Bild. Podle listu Nordwest-Zeitung jde o „zaměstnání snů“. Maják už přes půl století neslouží jako navigační bod. Místní si jej přeměnili na muzeum a konají se tady i svatební obřady.

Úkolem správce je prodej vstupenek a vpouštění návštěvníků, prodej suvenýrů, každodenní úklid a péče o travnatou plochu před majákem. Pokud uchazeč dokáže provést drobnější opravu, je to jeho plus.

Zásadní podmínkou je ale dobrá fyzická kondice. „Správce musí vystoupat nahoru dvakrát a někdy i třikrát za den,“ upřesnila zástupkyně starosty ostrova Rieka Beewenová. Výtah žádný, maják byl postaven v roce 1856.

K dispozici nejsou uvnitř ani prostory k bydlení, ale s hledáním bytu by prý správa ostrova určitě pomohla. „Zatím se nám to u našich zaměstnanců vždycky podařilo,“ ujistila Beewenová.

Obec jej koupila za marku

Plat by podle ní vycházel z kolektivní smlouvy pracovníků veřejného sektoru. To by znamenalo „zpočátku“ kolem 2500 eur měsíčně, dodala zástupkyně starosty.

Maják naposledy vysílal světelné signály v roce 1969. Když zhasl, koupila jej za symbolickou jednu marku místní správa.

Zhruba 150 majáků na německém pobřeží Severního a Baltského moře, které stále slouží pro navigací lodí, se už obejde bez strážců. Provoz věží řídí na dálku dopravní centrály umístěné na pevnině. Technici šplhají nahoru jen při pravidelných kontrolách a kvůli údržbě.

Ve Skotsku prodávají ostrůvek i s domem a majákem. Stojí jako byt v Praze

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám