Hlavní obsah

Největší přírodní kluziště na světě zůstává kvůli teplému počasí zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruslení na kanálu Rideau patří již mnoho let k tradičním aktivitám obyvatel kanadské Ottawy. Během letošní zimy jim však tato radost zatím zůstala odepřena, protože do města nepřišly teploty dostatečně nízké na to, aby byl led bezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Bruslení na kanálu Rideau v Ottawě

Článek

Kanál Rideau v Ottawě byl otevřen v roce 1832 jako vodní cesta spojující Ottawu a město Kingston u Ontarijského jezera. První „oficiální“ bruslení na něm proběhlo v roce 1971, když městská komise v Ottawě odklidila sníh z malé plochy zamrzlého ledu.

Od té doby je bruslení na kanálu pro obyvatele kanadského hlavního města doslova povinností a rituálem. Do dnešních dnů tak délka bruslařské plochy narostla na více než 7,5 kilometru a podle webu The Washington Post se na ní v hlavní sezoně sklouzne v průměru 21 tisíc lidí denně.

Ale zdá se, že v následujících letech to už nemusí být taková samozřejmost. Letos to totiž možná bude teprve podruhé, kdy veřejnost nebude moci na kanál vstoupit. Led je totiž příliš tenký a nemusel by nápor bruslařů vydržet.

Na vině je neobvykle teplé počasí. Aby byl led bezpečný, musí mít tloušťku alespoň 30 centimetrů. Ale k tomu je potřeba, aby se teploty 10 až 14 dnů držely mezi minus deseti a minus dvaceti stupni Celsia. A to se letos v Ottawě zatím nestalo.

Chmurné vyhlídky

Problémem se zabývají odborníci nejen z univerzit a prakticky všichni očekávají, že bruslařská sezona na kanálu se bude v následujících letech zkracovat. A to není dobrá zpráva nejen pro obyvatele Ottawy. Klimatologové totiž předpovídají, že do roku 2050 se má zima zkrátit o pět týdnů v celé Kanadě, pro jejíž obyvatele jsou různé zimní aktivity doslova nedílnou součástí života.

Ale zatím se tak nestalo, a tak je kanál Rideau stále považován za největší kluziště s přírodním ledem na světě. V roce 2005 to dokonce stvrdil zápis do Guinessovy knihy rekordů a o dva roky později se tato stavba dostala i na seznam světového dědictví UNESCO.

Zima tropí hlouposti. Nasněžilo i v Ománu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám